16 C
Trbovlje
četrtek, 13. maja 2021
ZON.siAktualnoSo Zasavci bolj 'na koruzi'?

So Zasavci bolj ‘na koruzi’?

Sploh ne. Največ porok je bilo v letu 2013 v Zagorju, sicer pa je bilo tam tudi največ ločitev. Zasavci v resnici nič kaj pretirano ne odstopamo od slovenskega povprečja.

Število sklenjenih zakonskih zvez v Sloveniji se povečuje, največ je porok v pomladno-poletnih mesecih, mesec porok pa je vsekakor maj. Nič nepričakovanega.

Na vseh treh zasavskih upravnih enotah so nam priskrbeli spodnje podatke, ki smo jih strnili v tabelo. Dobili pa smo tudi še čisto sveže podatki – in sicer, do sredine marca sta bili po besedah Iztoka Pepelnjaka iz zagorske upravne enote sklenjeni 2 zakonski zvezi, na sosednjih upravnih enotah v Trbovljah in Hrastniku pa so letos zabeležili vsak po 3 poroke.  

Poroke v Zasavju

V Zagorju največ porok

Največ porok v preteklem letu smo zabeležili v Zagorju, najmanj v Hrastniku, pičlih 7. Glede na to, da je hrastniška upravna enota letos že zabeležila 3 poroke, se bo morda statistika za leto 2014 vendarle približala sosednjim občinam.

In smo še malo pobrskali po podatkih statističnega urada. Vzeli smo podatke za zasavsko prebivalstvo starejše od 15 let in povzeli. V letu 2013 so glede na število prebivalcev in število poročenega prebivalstva, vse tri občine zelo blizu. Najmanj poročenih oseb je v Trbovljah, 47,3%  in največ v Zagorju, kar 47,97%.

Največ ločitev tudi v Zagorju

Resda večjih odstopanj tudi pri ločitvah ni in, da govorimo le o podatkih za leto 2012, a vseeno na kratko preglejmo podatke statističnega urada RS. V Zagorju je bilo 20 ločitev, v Trbovljah 18 in v Hrastniku 11. Zagorje je torej enako slovenskemu povprečju, kjer se razveže 1,2 prebivalca (na 1000 prebivalcev), sosednji občini pa sta malce pod povprečjem, saj se tam razveže 1,1 oseb na 1000 prebivalcev.

Zasavci o poroki, zakaj so se poročili, oz. zakaj ne?

petra lipec vran Petra Lipec Vran

‘Poroka in biti poročen mi pomeni veliko, v nasprotnem primeru najbrž niti ne bi bila poročena. Odločitev za poroko je bila zame/za naju povsem osebna in logična “nadgradnja” ljubezni.’

urska sencar hocevar Urška Senčar Hočevar

‘Zaradi ovekovečenja zveze, če poenostavim. Poleg tega smo imeli še izvrstno ‘fešto’.  Dan poroke je bil super, čeprav je šel dež (oz. je lilo kot iz škafa). Dan poln čustev in ljubezni.’

stasa marinovic Staša Marinovič

‘Hmm, ja. Včasih sm bila proti, sedaj pa mislim, da je to preprosto korak naprej v zvezi. Zame to pomeni, da se zavežeš partnerju da boš z njim res tako v dobrem kot v slabem (kar ni vedno preprosto). Ali je boljše brez al ne,  ne vem, mislim da dejansko razlike ni, morda le v mentalnem pomenu. Verjetno bi se s partnerjem počutila še bolj povezano.’

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Še en mesec epidemije, zbiranje do 50 ljudi, lokali do 22. ure

Spremembe, ki jih je vlada včeraj dorekla na Brdu pri Kranju, so danes predstavili na tiskovni konferenci. Na območju celotne države se epidemija podaljšuje...