4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoSkrivnostnih 150 tisočakov Zagorjani dobili “po suhem”?

Skrivnostnih 150 tisočakov Zagorjani dobili “po suhem”?

Zgodovinska seja - kot je včerajšnjo sejo označil zagorski župan Matjaž Švagan, svetniki so namreč potrdili rebalans proračuna in odprli pot za nakup stavbe Svee.

Politike podjetja župan ne želi komentirati

Matjaž Švagan

Tako so svetniki dali zeleno luč za nakup Svee, ki šteje 1500 kvadratnih metrov uporabnih površin in 4000 kvadratov zemljišča. A računica svetniku Primožu Štendlerju, v kateri podjetje Ledava investiciji, trenutni lastnik stavbe včeraj kupi nepremičnino, danes pa jo za 150.000 evrov manj proda občini Zagorje, ni logična. Po besedah župana je to politika podjetja, ki je ne bo komentiral in trdno za njegovimi dejanji stojijo tudi njegovi svetniki. Nasprotni strani s Štendlerjevim dvomom se je priključil še Slavko Jelševar, saj mu kot podjetniku praksa podjetja vsekakor ni smiselna, niti običajna.

Denar se pretaka na Kajmanske otoke

Vir: Firmen wissen

In kdo so “dobrotniki” iz podjetja Ledava? Gre za družbo, ki jo zastopajo Peter Žunič, Igor Žabot in Peter Grmek, 100 odstotni lastnik pa je po podatkih Ajpesa Boscombe Lux Holding iz Luxemburga, lastniki te pa so v dobrih 73 odstotkih delničarji v Luxemburgu, več kot 26 odstotni delež pa je lociran – ne boste verjeli – na Kajmanjskih otokih.

Zakaj prodajajo za manj kot so kupili?

doc. dr. Jaka Cepec iz EF Ljubljana

Po pojasnila, kako bi ta zgodba “pila vodo” smo se obrnili tudi na profesorja docenta dr. Jako Cepca iz ljubljanske ekonomske fakultete. Zadeva je lahko logična, pojasnjuje profesor, če je Ledava pri odkupu terjatev, te je odkupila od NLB, zaslužila in si preračunala, da stavba izgublja na vrednosti in da kupci niti najmanj ne stojijo v vrsti, torej da bodo z navidez nesmiselno prodajo vseeno zaslužili več kot, če čakajo na naslednje dražbe (ta je bila namreč že šesta). Nepremičnina izgublja na vrednosti, stavba propada, potencialnih kupcev pa do sedaj sploh ni bilo. In tudi, če razlika pri nakupu terjatev ni bila večja kot 150 tisočakov, bo njihova izguba manjša, kot bi bila čez kakšno leto, dve, doda ljubljanski ekonomist. “Ali se je konkretni posel Ledavi izšel ali ne, je v veliki meri odvisno seveda od cene, po kateri so kupili terjatve od NLB. Pri tem pa nam ni poznano, kako je v stečajnem postopku deloval upniški odbor in zakaj upravitelj cene očitno ni smel spustiti ceneje.” 

Če to drži, zakaj župan tega ni javno predstavil?, se sprašuje svetnik Štendler, ko ga s pojasnili še pokličemo.

V rebalansu so uskladili sredstva tudi za nekatere druge investicije. Občina se bo za obdobje desetih let zadolžila za pol milijona evrov.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...