12 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siZasavskoSestali so se zasavski brigadirji

Sestali so se zasavski brigadirji

Zasavski brigadirji so se pred dnevi sestali v Hrastniku na svojem 6. rednem občnem zboru.

Klub, ki deluje na področju treh zasavskih občin Hrastnik, Zagorje ob Savi in Trbovlje, je ocenil svoje delo v letu 2016 ter sprejel program dela za leto 2017.

Na Dan brigadirjev, 1. aprila 2016, so člani kluba odkrili prvo spominsko ploščo v Sloveniji namenjeno mladinskemu prostovoljnemu delu. Spominska plošča je nameščena na Domu starejših v Hrastniku. Širok obseg delovanja KBZ presega okvirje delovanje svojega članstva, saj vse delovne akcije in ostale aktivnosti pripravljajo tudi za mladino, za širšo javno korist in s tem širijo, ohranjajo in popularizirajo zgodovinski spomin na dejanja, ki so povezana z nacionalno samobitnostjo, hkrati vzpodbujajo in razvijajo domoljubje med Slovenci in s tem krepijo ugled naše države.

Zbirajo predmete, fotografski material in ustne spomine

Posebno skrb posvečajo ohranjanju zgodovinskega izročila z zbiranjem predmetov, fotografskega in filmskega materiala, zbiranju ustnih spominov in njihovemu beleženju.

Sodelujejo z Zasavskim muzejem Trbovlje, z Zgodovinskim arhivom Celje, z Arhivom RS, z Arhivom RTV, z NUK, z Muzejem novejše zgodovine in s področnimi knjižnicami.

Pripravljajo fotografske razstave in tematske večere s tematikami o mladinskem prostovoljnem delu, zbirajo stare in nove brigadirske knjige slovenskih avtorjev ( Stibilj, Beričič), časopise, časopisne izrezke, stenčase , zbirajo simbole brigad in akcij, kot so emblemi, traki akcij, priznanja, zastave in uniforme oziroma brigadirske obleke.

Nova častna člana

Pri uresničevanju republiškega programa na področju prostovoljstva sodelujejo z Zvezo brigadirjev Slovenije, s Slovensko filantropijo in Centrom nevladnih organizacij Slovenije.
Na občnem zboru so prvič podelili naziv častni član kluba, brigadirjema Marjanu Mausserju in Alojzu Besednjaku.

Občni zbor so pozdravili tudi predstavniki drugih Klubov iz društev brigadirjev iz Velenja, Škofje Loke, Ljubljane in Laškega. V imenu občine Hrastnik pa jih je pozdravil podžupan Vinko Žagar.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...