22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoSekretar v Trbovljah: Smo že globoko v 4. valu!

Sekretar v Trbovljah: Smo že globoko v 4. valu!

181 novih covid primerov je bilo včeraj v Sloveniji, kar je enkrat več kot teden prej, je sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar povedal danes ob obisku zasavskega zdravstva. Ni napovedal 4. vala, temveč pojasnil, da smo že konkretno vstopili vanj. 

Zasavje 5 točk nad ostalimi regijami po precepljenosti

Primarni razlog njegovega obiska je bilo cepljenje in, ker je Zasavje krepko nas ostalimi regijami, je le to pohvalil. Ob tem pa dodal, da smo glede na Evropo še vedno na repu po precepljenosti. Zaskrbljujoč je podatek, da je kar 85 tisoč necepljenih starih nad 50 let. Količina cepiva ni vprašljiva, a kot pravi Vindišar: “Glavno vprašanje je, kako prepričati ljudi, da se cepijo. 75 odstotna precepljenost bo potrebna za bistveno manjše širjenje virusa.”

Na vladi si novih ukrepov ne želijo, prioriteta naj bi bile septembra odprte šole in delovanje gospodarstva. PCT ukrep za mesta, kjer je večje srečevanje ljudi, pa je pomemben ukrep in ostaja v veljavi.

Povečati dostopnost cepilnih mest

Tudi v Trbovljah naj bi enkrat tedensko odprli cepilno mesto od zgodnjega jutra do večera. Cepili naj bi v trboveljski bolnišnici, je povedala direktorica Romana Martinčič. Cepljenje naj bi povečali tudi tako, da bodo v tem tednu poslali dopise vsem nad 50 let, ki še niso bili cepljeni ter tudi družinskim zdravnikom – da naj pozovejo svoje paciente.  Cepilni centri pa bodo ponekod odprti tudi do 20. ali celo 22. ure.

Da je situacija resna, je sekretar na današnjem obisku večkrat poudaril. Napovedi so slabe – zadnjih 14 dni je bila situacija stabilna, zdaj pa se povečujejo tudi hospitalizacije. Inštitut Jožef Štefan je izračunal, da naj bi že v septembru imeli več sto hospitalizacij.

V Zasavju so vse starostne skupine nadpovprečno precepljene, po ocenah direktorja ZD Trbovlje Denisa Tomšeta pa je največ cepljenih starejših nad 60.

Zasavje – 57.204 prebivalcev

Cepljeni s 1. odmerkom: 27.731 (48%)

Cepljeni z vsemi odmerki: 24.102 (42%)

V Zasavju se nadaljuje množično cepljenje

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...