today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoŽe 3 tedne brez pitne vode

Že 3 tedne brez pitne vode

Voda je rjave barve, zaudarja po gnojnici ... opisujejo sedaj že pošteno jezni krajani Marnega, Turja, Gor, Kopitnika in Brdc. Ti se namreč oskrbujejo z vodo iz zajetij Jepihovec, ki ga je zasulo v neurju konec avgusta.

Tri tedne po neurju je voda še vedno problem, čeprav na hrastniški komunali trdijo, da je ta pitna, le preventivno jo je potrebno prekuhavati.

Smrdi po gnojnici

A obupen vonj in spremenjena barva vode prebivalce omenjenih območij odvrača od tega, da bi jo pili, četudi prekuhano. “Še ob tuširanju me skrbi, kaj šele, da bi jo uporabljali za uživanje” opisuje krajanka Brdc, kjer jim je v minulem vikendu iz pip pritekla “gnojnica”. Taisto naj bi se zgodili včeraj popoldan.

Zasuto območje ob zajetjih Jepihovec.
Zasuto območje ob zajetjih Jepihovec.

Tehnični direktor KSP Hrastnik Ernest Gričar potrdi, da so težave v noči s 16. na 17. 9. 2016 zaradi obilnih padavin bile. “Prišlo je do skalitve zajetij zaradi obilice organskih primesi in do neprijetnega vonja kot posledice reakcije organskih snovi z dezinfekcijskim sredstvom.” Tako se je ukrep prekuhavanja, ki je bil tedaj v veljavi pokazal kot nujen, še doda in opozori, da je ukrep prekuhavanja v veljavi še naprej, vse do preklica.

Bo voda odslej rjava ob vsakem dežju?

ksp hrastnikKrajan Marnega na kozarček vabi odgovorne na komunali, “še občinska uprava naj pride”, jezno doda in vpraša, ali mu bo kdo povrnil vso kupljeno vodo v zadnjih tednih oziroma bo komunala na položnicah za vodo odštela kakšen evro?

Na vprašanje, kaj so na komunali že uredili in kaj je še potrebno, da bo stanje takšno kot prej odgovora nismo prejeli, razen, da je njihovo vzorčenje pokazalo, da je voda pitna.

Po neurju so torej v zajetjih Jepihovec pred distribucijo pitne vode odvzeli vzorce. Na osnovi analiz je bilo ugotovljeno, da je voda po dezinfekciji zdravstveno ustrezna, zatrjuje Gričar: “Ukrep prekuhavanja pa je ostal še naprej v veljavi, saj smo hoteli pred preklicem pridobiti tudi mnenje hidrogeologov o ustreznosti zajetij.” Na to mnenje pa očitno še čakajo.

Kaj takšnega nihče ne pomni

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Iz kompreshausa podjetniški inkubator, v katerem bo tudi “rudarska” kavarna

Pomladi 2026 naj bi objekt zaživel z novo podobo in novo vsebino. Večji del stavbe naj bi namenili podjetniškemu inkubatorju, da bo prostor dostopen...