29.4 C
Trbovlje
torek, 22. junija 2021
ZON.siAktualnoŠe en mesec epidemije, zbiranje do 50 ljudi, lokali do 22. ure

Še en mesec epidemije, zbiranje do 50 ljudi, lokali do 22. ure

Spremembe, ki jih je vlada včeraj dorekla na Brdu pri Kranju, so danes predstavili na tiskovni konferenci. Na območju celotne države se epidemija podaljšuje za 30 dni, izpolnjeni pa so pogoji za rumeno fazo.

Že v soboto, 15. maja je dovoljeno zbiranje ljudi do največ 50. V ponedeljek (17. maj) pa se sproščajo tudi vsa športna tekmovanja – za rekreativne in registrirane športnike.

Pri prehodu meje se znova uvaja predčasna prekinitev karantene z negativnim PCR testom (5. dan po napotitvi v karanteno).

Na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem ter v zaprtih prostorih je dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Ob pozitivnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo udeležencev lahko tudi več kot 50.

Mogoče bodo kulturne prireditve znotraj in tudi na prostem, osnovni pogoji so kvadratura ter število 50 in, da prireditev brez zagotovljenih sediš ni mogoča.

– omogočeno je izvajanje kulturnih prireditev tako zunaj kot znotraj na prizoriščih, ki omogočajo sedišča

– možna je 50-odstotna zasedenost sedišč skladno z upoštevanjem vseh navodil NIJZ

– omejitev števila oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja.

– nastopajoči morajo enkrat tedensko opraviti testiranje

– udeležba na prireditvah bo dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19

– dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.

Znova v šole vsi srednješolci in študenti

V ponedeljek bodo v šolske klopi znova sedli vsi srednješolci in študenti. Ministrstvo za izobraževanje je srednjim šolam poslalo okrožnico, iz katere izhaja, da z izobraževanja po modelu C, ko so se tedensko izmenjevali doma in v šoli, prehajajo na model B. Študenti pa bodo lahko predavanja znova poslušali v živo.

Odpirajo se tudi kampi, ki bodo lahko 70-odstotno zasedeni (doslej so lahko oddajali 30 enot). Dovoljeno je obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore so enaki kot v gostinskih obratih – torej lahko vstopajo cepljeni, prebolevniki ali testirani (izjema je obisk toalete).

Novost: Ob vstopu v trgovino skupaj z otrokom, štejete kot mehurček (oz. ena oseba)

Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, od ponedeljka bodo lokale lahko odprli ob 5. in goste sprejemali vse do 22. ure.

Ponudba za mizami je dovoljena za maksimalno štiri osebe. Pogoj ne velja za mladoletne osebe, ki so za mizo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Razdalja med osebami za posamezno mizo ni več določena.

6713 Zasavcev prebolelo covid, skoraj 30 odstotkov cepljenih

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Do novega patronažnega vozila z dražbo dresov zasavskih športnikov

Pri nakupu patronažnega vozila, ki ga Zdravstveni dom Zagorje nujno potrebuje, so se odločili za pomoč preko zbiranja denarja z licitacijo dresov vrhunskih zasavskih...