5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoSe bi preizkusili v godalkanju?

Se bi preizkusili v godalkanju?

Ta vikend se obeta Godalkanje. To je nekaj več kot učenje godal, je projekt, ki ga uresničujeta svetovno priznana mentorja Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek, katera se povezujeta s priznanimi mentorji s področja etno glasbe.

Znotraj Godalkanja sta se izoblikovali dve skupini nadobudnih, mladih ljubiteljev etno glasbe: »Specialke z oprodama« in »Slovenian Fiddle Gang«. Do sedaj je tako že skozi nekaj uvodnih besed postalo znano, da gre za dejavnosti, povezane z glasbo, konkretno z godalnimi instrumenti (violina, viola, violončelo in kontrabas). »Pri ocenjevanju priljubljenosti godal bi lahko rekli, da je nekako največ violin in se številčno manjša glede na velikost inštrumenta,« pravi Blaž Rojko iz JSKD Trbovlje.

Fotospomin za lanskoletne prireditve

Drugačen pristop h glasbi

Da so vsa godalkarska izobraževanja izziv za udeležence gre zahvala uporabi spremenjenih učnih metod, saj delo poteka na drugačen način, kot ga poznamo pri klasičnem poučevanju glasbe. Igranje na inštrument je delo in kot pri vsakem delu, moraš pridobiti spretnosti. Takrat se pojavi pri ustvarjalcu užitek in poslušalec je lahko deležen prenosa le tega. »Pomembna pa je tudi izkušnja skupnega igranja in muziciranja,« opisuje sogovornik, ki je poznan v vlogi skladatelja, glasbenega pedagoga in zborovodje, in je na letošnjem KAMFESTU imel priložnost spoznati nekaj starejših Godalkarjev. »Veselje jih je bilo videti kako uživajo ob igranju in kako se mladostniki vključujejo v njihovo igranje,« opredeli tudi medgeneracijsko povezovanje in pravzaprav nepomembnost let, ko gre za glasbo.

Vtis, ki je ostal, je …

Odzivi Godalkanj, ki so že bila izvedena v preteklosti, so se s strani udeležencev izkazali kot – kratko in jedrnato: fantastični. Ko za zaključek pri Blažu Rojku še preverimo, ali so sodobni učenci (različnih generacij) bolj naklonjeni ljudski ali bolj sodobnejši glasbi, ki prevladuje na radijskih postajah, v televizijskih oglasih, na spletu, odgovor seveda ni enoznačen: »Glasbeno polje je tako široko, da lahko vsak glasbenik najde glasbo, ki mu sede in mu je všeč. Vse je glasba in slednja ne zasluži, da jo kdorkoli prikrajša za katerikoli njen del. Če me vprašate, katera glasba je pomembnejša bi odgovoril čisto na kratko »vse je pomembno, najpomembnejše pa je, da v glasbi in ob njej uživamo«.

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...