15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoS takšnimi najemninami obnove zasavskih stanovanj skoraj nemogoče

S takšnimi najemninami obnove zasavskih stanovanj skoraj nemogoče

Na območju občin Trbovlje in Hrastnik družba Spekter skrbi za slabih 4000 stanovanj v vlogi upravnika, hkrati pa je lastnik dobrih 2000 stanovanj v Trbovljah, Hrastniku in Zagorju. Število lastniških stanovanj ostaja bolj kot ne isto, stanovanja se prodajajo le izjemoma, se pa v prihodnosti obetata dve novogradnji v Hrastniku in Kisovcu. 

Ko je lastništvo Spektra prišlo v roke Stanovanjskega sklada RS, se je spremenila tudi politika prodaje stanovanj. Kot rečeno, se prodajajo stanovanja le izjemoma, recimo v primeru, ko so tako dotrajana, da bi prenova bila bistveno predraga ali, če bi se na isti lokaciji obetala novogradnja.

Spekter želi povečati fond “boljših” stanovanj

Spektrove najemnine še vedno ostajajo neprofitne, želijo pa povečati fond “boljših” in popolnoma prenovljenih stanovanj, ki bi imela prosto oblikovano najemnino. V lanskem letu so oddali 4 takšna. Dodajali jih bodo glede na povpraševanje in zmožnost za plačevanje prosto oblikovane  najemnine, ki so do 40% višje kot neprofitne. Kadar gre za manjša stanovanja, so hitro oddana. Več težav je pri večjih stanovanjih, kjer je posledično tudi najemnina večja, poroča direktor Spektra Stanislav Sotlar.

Prenizke najemnine, da bi stanovanja lahko prenavljali

Spekter

Kot še pojasni direktor, so neprofitne najemnine prenizke, da bi stanovanja uspeli obnavljati. S trenutnimi komaj pokrivajo redno vzdrževanje, kaj šele, da bi se lotili konkretnih obnov, ki pa so v vse starejših stanovanjih tudi vse bolj potrebne. Direktor se zaveda, da se kvaliteta bivanja v takšnih stanovanjih vsako leto slabša in dokler ne bo spremembe pri ceni najemnine, družba Spekter nima druge možnosti, kakor da izvaja le najnujnejša dela, pravi.

Družba ima vedno na voljo kar nekaj praznih stanovanj, še pove. A jih zaradi premalo sredstev, ki so na voljo, ne uspejo dovolj hitro prenavljati in napolniti z najemniki. Obnavljajo po sistemu največjih stroškov – torej stanovanja, ki imajo najvišje obratovalne stroške, so obnovljena prednostno. Kljub temu so v letu 2020 izvedli večje in celovite prenove v 40 stanovanjih.

Spekter ostaja samostojen, povišale pa se bodo najemnine

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...