17.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoS prenovo smo poskrbeli, da bo Mlakarjevo stanovanje vedno del hrastniške dediščine

S prenovo smo poskrbeli, da bo Mlakarjevo stanovanje vedno del hrastniške dediščine

Zunanja ureditev kolonije, v kateri je ostalo Mlakarjevo stanovanje, je končana. Trenutno pa potekajo še zadnja dela pri postavitvi stanovanja – čim bolj takšnega, kot je bil, ko je še Mlakarjev ata hodil na gverk na šiht in, ko so še kurili na kuolm iz domačega rova.

V zadnjih letih se za ohranitev rudarske dediščine v Hrastniku zavzema podžupanja Vojka Šergan, ki jo skozi rudniško preteklost vodi prostovoljec in zadnja generacija zasavskih rudarjev Peter Gole. »Zakladnica znanj« kot Šerganova pravi nekdanjemu hrastniškemu rudarju je tudi tisti, ki med drugim skrbi za rudarsko trto, ki prerašča kompreshaus in za cvetoče vrtnice, ki so jih nasadili orodjarji hrastniškega rudnika.

Smiselno povezana z rudarskim stanovanjem je tudi pešpot Srečno, ki v svojih 30 kilometrih pelje iz Laškega, preko Hrastnik, Trbovelj in vse do Zagorja. »Vse te zgodbe in ohranitev zadnjih, zares zadnjih ostankov – kako so živeli naši predniki – bomo lahko uspešno povezali,  ponujali v turistične namene. Torej dediščina in turizem z roko v roki – to je vizija razvoja turistične dejavnosti,« je prepričana hrastniška podžupanja, ki težko s prstom pokaže le na posamezen projekt.

Peter Gole (na desni) med urejanjem zelenja ob rudniški zapuščini.

Čas je, da v Hrastniku začnemo razmišljati o turizmu, saj pogoje imamo, je prepričana. Šerganova, ki je sicer aktivno vpeta tudi v življenje najbolj ranljivih skupin občine, kot so starostniki in invalidi, išče povezave, kako vsebine, projekte in ideje združiti ter jih spraviti do strokovnih služb, ki imajo možnost, da vsebino pripravijo do te mere, da je možna tudi realizacija.

Občina Hrastnik, ki je tudi Občina po meri invalidov bo, obljublja podžupanja, še naprej mesto oblikovala tako, da bo čim več stvari dostopno vsem in tudi to je lahko velik plus pri razvoju turizma. Prav v ta namen je bila pred tednom podpisana pogodba z Geodetskim inštitutom Slovenije ob finančni podpori Ministrstva za infrastrukturo za projekt večje mobilnosti občanov, ki predstavlja korak k prizadevanju Sveta za invalide in občine.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...