5.7 C
Trbovlje
torek, 21. marca 2023
ZON.siAktualnoRudarji zadovoljni, a previdni

Rudarji zadovoljni, a previdni

Stavkovni odbor Rudnika Trbovlje Hrastnik je postavil 5 pomembnih zahtev, ki so bile v prejšnjem tednu, vsaj po večini, uslišane. Praznik rudarjev se je 3. julija za rudarje tako zaključil vedro.

Izključno v domeni vodstva družbe so bile le prvi dve stavkovni zahtevi, je za ZON pojasnil direktor RTH Bojan Jelen. Prva stavkovna zahteva se je nanašala na neizplačilo drugega dela januarske plače in zahteva je bila realizirana že 10. marca. V drugi stavkovni zahtevi so rudarji zahtevali pravica za nekdanje zaposlene. Tudi izplačilo odpravnin presežnih delavcev iz leta 2013 je RTH izvedel v marcu 2014.

Ostale zahteve rudarjev so se nanašale na prezaposlovanje presežnih delavcev RTH v družbe v državni lasti, dokončno opredelitev lastnika o nadaljnjem delovanju družbe in na možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih. Jelen je pojasnil, da sta bili četrta in peta zahteva realizirani v obliki dopolnitve zakona o postopnem zapiranju RTH. Prezaposlovanje v odvisne družbe SŽ pa je realizirano v obliki izvajanj storitev za te družbe.

‘Smo relativno zadovoljni‘, je pojasnil sindikalist Anton Lisec, ki je bil pozitivno presenečen, da jim je z vztrajnostjo uspelo stavkovne zahteve vsaj delno izpolniti. Obljubil je, da bodo, kljub razpustitvi stavkovnega odbora še vedno budno spremljali zapiranje Rudnika.

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Z zasavskimi rudarji je letos praznovala tudi Bratuškova.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zasavski plavalci v ljubljanskem Tivoliju

V Ljubljani je minuli vikend potekal tradicionalni že 35. Pokal Ježek, ki je v Tivoli privabil kar 380 plavalcev iz 23 klubov Slovenije in...
X