15.1 C
Trbovlje
sreda, 20. oktobra 2021
ZON.siAktualnoRESNIČNA ZGODBA: Imela je še dva, tri dni življenja ...

RESNIČNA ZGODBA: Imela je še dva, tri dni življenja …

Zagorjanka Romana Skrinjar Alauf je uspešna poslovna ženska, zadovoljna žena in srečna mati dveh deklic. A vse ni tako preprosto. Njihovo prijetno življenje je zmotilo nekaj najhujšega – bolezen. »Čutila sem, da sem bolna« začne s svojo zgodbo Romana, ko jo obiščemo doma v Kisovcu, kjer okreva po bitki za življenje.

Prišlo je tako daleč, da normalno življenje ni bilo več mogoče

Zadnjih nekaj let se je Romana ves čas počutila slabo. Od neprijetnih občutkov, manjših slabosti, se je nevzdržno počutje le še stopnjevalo. Tako daleč, da je vsak dan bruhala, da ji je v telesu zastajala voda, ki so jo morali v bolnišnici punktirati in tako daleč, da ni bila več zmožna normalnega življenja.

 

Končno postavljena diagnoza

Dolgo je opozarjala in prosila za razne napotnice, a zdravniki so vse pripisovali njenim težavam s ščitnico. Po pregledih na hematološki kliniki je prišla do izvida »patološka jetra« in nato je raziskovala naprej vse dokler ni izvedela, da ima cirozo jeter. »Kaj najprej pomisliš ob takšni diagnozi?« nas vpraša. »Redkokdaj kaj spijem, a diagnoze me je bilo vseeno sram. Vsi jo povezujejo s pijačo.« Še zdaleč pa ni bil alkohol tisti, ki bi Romani uničil jetra, bila je zahrbtna bolezen, ki je v njej tlela že od rojstva. Postavili so ji diagnozo – Wilsonova bolezen, ki je dedna presnovna motnja, pri kateri se v telesu kopiči baker in v redkih primerih lahko povzroči odpoved jeter, zaradi česar je potrebna presaditev.

Življenje je pri družini Skrinjar Alauf dobilo čisto nov pomen! Naučili smo se uživati v vsakem trenutku, poudarijo.

Dvakrat padla v komo za več dni

In prav ta redek primer je mlada Zagorjanka. Romani je bolezen v letu 2016 tako močno napredovala, da druge rešitve kot presaditev jeter ni bilo. Simptomi so bili tako intenzivni, da je dvakrat padla v komo po več dni. Ko so jo pripravljali na presaditev, so se ji sesule še ledvice. Postavili so jo na nujno listo za transplantacijo in v 15 minutah je dobila jetra. Operacija je trajala dobrih 10 ur, končala se je uspešno.

Bolezen je družino še bolj povezala.

»V tistem trenutku, ko sem se zbudila iz narkoze, sem vedela, da je nekaj drugače. Že leta se nisem tako dobro počutila.« S solzami v očeh pove mlada mamica.

Bila je zadnja ura …

Po operaciji je v pogovoru z zdravnico vprašala, koliko časa bi preživela še s starimi jetri. In, je rekla dva, tri … »sem bila prepričana, da govori o letih, morda mesecih.« Zdravnica je govorila o dneh, o dveh, treh dneh. Takrat je Romana vedela, kako blizu smrti je bila.

26. november bo za družino Skrinjar Alauf datum novega začetka življenja.

“Hudo je, ko ne moreš poskrbeti niti sam zase”

Po operaciji se je začela njena druga bitka »borba sama s sabo«. »Bila sem povsem nemočna, odvisna od drugih.« Niti tistih najbolj samoumevnih potreb ni zmogla opravljati sama. Takrat je bila psihično strta, a misel na to, kdo vse jo čaka doma, jo je držala pokonci. »Odločila sem se, da moram domov. Vprašala sem sestro, kaj je moja najhitrejša pot do doma? In vse svoje moči sem uprla v vsakodnevno intenzivno vadbo, trenirala kolikor sem mogla.« V Kisovcu so jo 8. decembra pričakali in po dolgih 50 dneh v bolnišnici je prvič spala v svoji postelji ob najdražjih.

Okrevanja še ni konec, njeno telo je tik pred božičem zavrnilo »tujek v telesu«, vendar je šlo le za manjše zavrnitve, pojasni Zagorjanka. Vsi zadnji izvidi kažejo na bistveno izboljšanje. Pot do pozitivne nule pa je še dolga. Fizioterapije, vsak dan paket tablet, redni pregledi in kontrole. »A to je najmanj« z nasmeškom na ustih doda.

Preživela je zaradi darovanega organa

Starši brez hčere, otroci brez mame, sestre brez sestre in mož brez žene bi ostali, če sistem darovalcev ne bi bil vzpostavljen tako kvalitetno, kot je in, če darovalcev ne bi bilo. Odločitev družine iz tujine, da darujejo jetra pokojnika je Romani rešila življenje. Oba z možem sta že postala darovalca in k temu pozivata vse, ki jih poznata. »Če z objavo pripravim vsaj enega, da postane darovalec, sem nekaj naredila« pravi borka Romana, ki svojo zgodbo, sicer s čustvenim nabojem in solzami v očeh, a z veseljem pove. Tudi sama je med boleznijo ravno po spletu našla intervju ženske, s katero sta zaradi podobnih primerov postali zelo dobri prijateljici.

Darujte! En človek lahko reši 8 življenj!

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Zagorski dijaki: “Dali so nas v majhen prostor brez prezračevanja”

Po tem, ko je odmeval v Zagorju in Sloveniji protest dijakov, ki so se uprli nošenju mask med poukom, mladi po treh tednih še...