today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.si1+1=2Rebeka Zajc in Emma Loni Carl – »Želiva biti del nečesa, kar...

Rebeka Zajc in Emma Loni Carl – »Želiva biti del nečesa, kar pozitivno vpliva na mlade v naši skupnosti.«

Pišeta Rebeka in Emma Loni …

 

Sva Rebeka Zajc in Emma Loni Carl in sva soorganizatorki lokalnega mladinskega programa v Zavodu za mladino in šport Trbovlje. Pred kratkim sva prevzeli nalogo organiziranja dogodkov za mlade v skupnosti. Najina vloga vključuje usklajevanje z drugimi člani programa, ugotavljanje potreb in interesov mladih ter ustvarjanje dogodkov, ki so zabavni, zanimivi in poučni.

Rebeka je mladinska voditeljica, Emma pa se je Zavodu za mladino in šport Trbovlje pridružila v okviru svojega prostovoljskega projekta Evropske solidarnostne enote.

Programu sva se želeli pridružiti, ko sva se udeležili enega od dogodkov ZMŠT, kjer sva bili navdušeni nad vplivom, ki ga je program imel na mlade udeležence. Želiva biti del nečesa, kar pozitivno vpliva na mlade v naši skupnosti, zato sva se odločili za sodelovanje. Rebeka je vedela za odlično oddajo oziroma kviz z imenom »Family Feud«, ki je zelo zabavna in to sva želeli deliti z mladimi. Najina skupina prijateljev je bila nad idejo navdušena in odločili sva se, da poskusiva z organizacijo dogodka. V oddaji »Family Feud« dve »družini« tekmujeta druga proti drugi, pri tem pa ugotavljata priljubljene odgovore na anketna vprašanja.

Pri načrtovanju in pripravi tega dogodka je bilo pomembno ustvariti pozitivno izkušnjo za mlade. Želeli sva zagotoviti, da so dogodki dostopni in vključujoči za vse. Pomembno je bilo tudi, da mladim zagotoviva varno in spodbudno okolje, v katerem se lahko sprostijo in zabavajo. Na začetku nama je bilo zelo težko zbrati mlade in jih navdušiti za dogodek. Za najin dogodek sva morali in še vedno morava poskrbeti za veliko oglaševanja, da ljudje vedo, za kakšen dogodek pravzaprav gre. Kljub temu opažava, da določeni mladi vedno znova prihajajo, kar naju zelo veseli. To pomeni, da uživajo v izkušnji in se zabavajo – to je za naju najpomembnejše. Kot mladinska voditeljica se je Rebeka naučila delati z mladimi s preizkušanjem različnih metod, opazovanjem drugih mladinskih delavcev in s pridobivanjem povratnih informacij od mladih. Emma je imela nekaj izkušenj z delom z otroki in mladimi že pri svojem prejšnjem poklicu kot delovna terapevtka. Ker Emma prihaja z Nemčije, to prestavlja dodaten izziv, še posebno pri vprašanju kako ravnati v določenih situacijah, ki se pojavljajo, vendar nama to lahko pomaga preučevati različne perspektive samega procesa.

Rebeka mora kot mladinska voditeljica organizacijo dogodkov usklajevati s svojimi drugimi službami in študentskim življenjem. Emma ima po drugi strani zaradi svojega prostovoljskega projekta malo več prostega časa. Kljub temu je zelo koristno, da se priprav lotiva skupaj, saj takšne vrste dogodkov organizirava prvič in si lahko pri tem pomagava. Prav tako sva izjemno hvaležni za vso izkazano podporo ter pripravljenost na vprašanja in pomoč mladinskih delavk s strani Zavoda za mladino in šport Trbovlje.

Najin največji izziv je bil pripraviti dogodek, ki pritegne različne interese ter samo vodenje dogodka. Organizacija in govorjenje pred množico sta bila za naju obe nova. Najin največji uspeh je bil to, da so mladi sodelovali in se zabavali. Videti ljudi, ki so navdušeni nad najinim dogodkom, je bilo za naju največje veselje in tudi točno to, kar sva želeli doseči.

Po dogodkih v ZMŠT nato zbirava povratne informacije od udeležencev in meriva stopnjo udeležbe. Prav tako želiva od mladih pridobiti informacije o tem, kaj bi radi videli na prihodnjih dogodkih. Tako poskušava iz dogodka v dogodek izboljšati izkušnjo.

V prihodnosti si želiva, da bi se najin dogodek še naprej širil. Želiva si celo narediti lastne ankete in poskrbeti, da bo izkušnja še bolj osebna in zabavna za mlade, ki se dogodka udeležijo. Želiva si tudi, da bi se več mladih vključilo v organizacijo in pod vodstvom prevzelo vodenje dogodkov. Če želiš postati del ekipe mladinskih voditeljev in voditeljic, nam piši na info@zmst.si.

Ne boste verjeli, kaj vse mladim nudijo Trbovlje

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Iz kompreshausa podjetniški inkubator, v katerem bo tudi “rudarska” kavarna

Pomladi 2026 naj bi objekt zaživel z novo podobo in novo vsebino. Večji del stavbe naj bi namenili podjetniškemu inkubatorju, da bo prostor dostopen...