-- OGLAŠEVANJE --

Razvajeni in leni, delo jim smrdi

Vsi bi sedeli v pisarnah in pili kavo, pravi kar malo jezen naš sogovornik hrastniški obrtnik, ki nikakor ne najde delavcev za pomoč.

-- OGLAŠEVANJE --

Vsi bi sedeli v pisarnah in pili kavo, pravi kar malo jezen naš sogovornik hrastniški obrtnik, ki nikakor ne najde delavcev za pomoč.

“Delo jim smrdi”

Pogosto potrebuje večje število delavcev za obrtniška dela, saj je vezan na projekte. Iz “začasnih” delavcev pa bi si rad našel tudi enega ali dva, ki bi zanj delala polni čas in tudi njega razbremenila. A to je misija nemogoče, se zdi.

Izkušnja je takšna: “Če že sploh koga najdem, ki se je pripravljen umazati, se hitro izkaže, da je z njim nekaj narobe”. Ali ga naslednji dan, brez da bi poklical, sploh več ni ali pa ima tisoč izgovor česa vse ne more početi, pojasni obrtnik.

 

Raje upokojence kot mlade iskalce zaposlitve

In podobno pojasni še keramičar iz Zagorja, ki že 5 let išče namestnika. Pomaga si z upokojenci, namesto da bi delo dobil nekdo mlajši. Z razpisi za delo je že obupal, saj mu samo tratijo čas.

Izkušenj nimajo, učili se ne bi

Nekaj podobnega smo že večkrat občutili tudi v našem uredništvu, kjer skoraj od samega začetka iščemo nove sodelavce. Ali za nekaj ur tedensko, v zadnjem času pa za polno zaposlitev. Ko gremo na lov za novinarji jih dve tretjini odpade, ko jih pozovemo, naj pred razgovorom pripravijo en prispevek. Tistih nekaj, ki celo pridejo do razgovora pa se premislijo, ko ugotovijo, da je s prispevkom več kot 5 minut dela in, da je treba kdaj na teren ter zavrteti kakšno telefonsko številko. Izkušenj in znanja večina nima, svojega časa za učenje ne bi dali.

Lijana Vidic Ristič iz Zavoda za zaposlovanje v Trbovljah takšne zgodbe pozna, žal, pravi. Zaradi neresnosti so letos od dobrih 2800 prijavljenih že 300 izpisali iz svojih evidenc. Zato so jim zelo dobrodošle povratne informacije delodajalcev. Da delodajalci ne bi občutili neresnosti kandidatov pokusijo prvo selekcijo opraviti sami, ali pa pripraviti skupinske razgovore na sedežu Zavoda.

Nismo vsi enaki!

Obstaja tudi druga plat. Brezposelni Zagorjan, ki že dlje časa išče službo pravi, da prihaja do kratkega stika med brezposelnimi in delodajalci. “Ne najdemo skupnega jezika” je prepričan 34-letni ekonomski tehnik, ki je opravljal že raznovrstna dela. “Večina zaposlitev je že vnaprej dogovorjenih, delodajalci zahtevajo nemogoče pogoje, plačila pa so mizerna” obupano razlaga Zagorjan, ki je zaupanje v delodajalce izgubil, po drugi strani pa razume tudi njihov vidik, da so zaradi neresnosti delavcev pazljivi. “Takšni delajo škodo vsem, predvsem nam iskalcem” še doda Zagorjan.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --