6.8 C
Trbovlje
sobota, 8. maja 2021
ZON.siZasavskoRazturali na Kickstarterju!

Razturali na Kickstarterju!

Je še kdo, ki ne ve kaj CHIPOLO je? Je še kdo, ki ne ve, da njihovi ustvarjalci prihajajo prav iz Zasavja?

Zgodba malega okroglega ploščka, je seveda povezana z pogostim izgubljanjem stvari – predvsem denarnice in ključev enega od sodelavcev v podjetju Nollie Apps. Da bi mu pomagali, so skupaj razvili rešitev – CHIPOLO, ki je povezan z mobilno napravo in v vsakem trenutku poišče izgubljeni predmet. In tako niso pomagali le prijatelju, temveč tudi že več kot 15.000 uporabnikom, ki neprestano izgubljajo stvari.

Zakaj pa je ta plošček tako zanimiv, da smo za ZoN pripravili cel intervju z direktorjem prej omenjenega podjetja? Pa poglejmo. Tadej Jevševar je direktor in eden od ključnih razvijalcev zgodbe o malem ploščku, ki so ga poimenovali CHIPOLO in je dobesedno ‘raztural’ na Kick starterju, kjer so svoj cilj presegli za skoraj 2000 odstotkov.

Podjetje Nollie Apps se ukvarja z razvojem mobilnih aplikacij, in kot pravi direktor Tadej Jevševar, so fokusirani predvsem na razvoj in dodajanje novih lastnosti njihovim dvema najbolj popularnim aplikacijam – Activity original in Valentine’s Postcards. Activity je družabna igra, ki so jo v sodelovanju s podjetjem Piatnik ustvarili za tablico iPad in telefon iPhone. V zadnjem času pa večino svojega časa namenijo nadaljnjemu razvoju aplikacije za njihov ‘slavni’ produkt imenovan Chipolo. Pogovarjali smo se z Tadejem Jevševarjem.

Je Chipolo vaša prva ideja-inovacija, ali le prva, ki je doživela tako dober odziv?

Chipolo je naš prvi fizični produkt in zelo smo ponosni, da nam je uspelo ustvariti produkt, ki rešuje zelo splošno, a vendar zelo pogosto težavo. Po raziskavah sodeč, vsak izmed nas vsak dan v povprečju porabi 10 minut na dan za iskanje izgubljenih oz. založenih stvari.

Svojo inovacijo ste objavili na Kickstarterju in zelo hitro dosegli želeni rezultat. Ste pričakovali takšen odziv? Namreč za skoraj 2000 odstotkov ste presegli cilj.

Chipolo smo objavili na Kickstarter z namenom, da predstavimo svetu, da obstaja rešitev za naše vsakodnevno iskanje izgubljenih stvari. V produkt verjamemo že od samega začetka, ampak tak odziv res nismo pričakovali. 

Katera država je najbolje sprejela vaš produkt?

Veseli smo, da so nas podprli podporniki iz 64 držav, največ jih je bilo iz ZDA. Vendar pa je za nas vsak podpornik enak in čisto vsakemu posebej smo hvaležni za podporo.

Je slovenski trg premajhen za takšen produkt?

Slovenija še zdaleč ni premajhna, kar se je izkazalo tudi ob podpori na Kickstarterju. Slovenskih podpornikov je bilo namreč kar 10 odstotkov.  

Nadaljujva še v konkretnih številkah. Koliko ‘chipolov’ ste do danes prodali?

Poslovne rezultate bomo predstavili ob koncu leta, lahko pa povemo, da je aktivnih Chipolotov že skoraj 15.000 in vsi uporabniki z veseljem uporabljajo naš izdelek. Tisto kar pa najbolj šteje, je to, da naši uporabniki sedaj vedno vedo, kje so njihove stvari in če jih že založijo, jih zelo hitro najdejo.

Zasavje je majhno, po statistiki smo Zasavci slabše izobraženi, stopnja brezposelnosti paj je visoka. Kje je, po vašem, vzrok?

Statistike Zasavja ne poznam, vendar menim, da lahko to “majhnost”, ki jo nekateri zelo radi poudarjajo, zelo dobro izkoristimo sebi v prid. V Zasavju je ogromno posameznikov, ki so zelo sposobni, predvsem pa smo “zasavci” znani po delavnosti, kar je velika prednost. Primanjkuje nam samozavesti, najbolj pa nam primanjkuje združevanja moči – vsak posameznik bo težko naredil presežke, skupaj pa smo že pokazali, da znamo premikati gore.

Koliko zaposlenih ima vaše podjetje?

Do konca tega leta bo v našem podjetju zaposlenih 10 ljudi, v proizvodnji pa že sedaj nudimo delo več kot 10 študentom. Naš cilj je, da bi v drugi polovici leta v proizvodnji lahko zaposlili še nekaj mladih, kajti želimo, da bi pomagali zmanjšati brezposelnost predvsem med mladimi.

Pod katero podjetje pravzaprav sedaj spada Chipolo?

Chipolo je produkt dveh Start-up podjetji, podjetja GEATRONIK iz Polzele in podjetja Nollie Apps iz Trbovelj, vendar bo kmalu Chipolo tudi samostojno podjetje. Zakaj? Da ne bo zmede v medijih (smeh).

Se vam zdi, da vas, mlade inovatorje, ovira slovenska zakonodaja? Ste se zato takoj odločili za Kickstarter?

Zakonodaja bi lahko bila v Sloveniji za Start-up podjetja malce prilagojena, predvsem pa za okolja kot je Zasavje, Pomurje ipd. Z zakonom bi morali znižati davke na plače za prvo leto poslovanja, potem pa bi se ta obremenitev z vsakim naslednjim letom postopoma višala za prva tri leta poslovanja. Tudi najemnine za prostore oz. stavbe, ki so prazne (v Zasavju teh ni malo) bi lahko bile subvencionirane za prvo leto delovanja start-up podjetji. Namreč na začetku vsake poti je za podjetje pomembno, da vloži vse svoje prihodke v zdrav razvoj podjetja in ne za “na-začetku-nepotrebne-stroške”!

So investitorji v Sloveniji preveč togi, zakaj se niste obrnili nanje?

S slovenskimi investitorji nimamo izkušenj, kajti nikoli nismo poskušali pridobiti njihovih investicij. Predvsem bi lahko imele banke nekakšne manjše sklade z sprejemljivimi obrestnimi merami za start-up podjetja. (govorimo o zneskih v višini 25.000 €). Takšni zneski bankam ne predstavljajo rizičnih investicij, za povprečno startup podjetje pa je takšen znesek zelo dobrodošel.

Brez dobrih planov je uspeh lahko muha enodnevnica. Kakšni so vaši plani??

Naši plani za leto 2014 so začrtani in sicer, čim prej zadovoljiti povpraševanje po našem izdelku, kajti trenutno je povpraševanje precej večje kot naša ponudba. Nato nadaljevati z razvojem našega produkta, predvsem na razvoju novih lastnosti v Chipolo aplikaciji. V zadnjem kvartalu letošnjega leta pa nameravamo začeti s testiranjem novega produkta, ki pa naj zaenkrat ostane še skrivnost. Torej, verjamemo, da nas čaka pestro leto.

Še sporočilo za naše bralce, Zasavce.

Predvsem želim vsem, tukaj apeliram na mlade, da vzamejo stvari v svoje roke, da se začnejo oblikovati skupine, ki bodo upale sanjati, verjele v uspeh in ne čakale na priložnost, temveč to priložnost ustvarile same. Želim si, da bi vsi verjeli v moč Chipolo slogana – NIČ NI IZGUBLJENO!

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Zaprta zasavska zaradi plazu, podrto drevje, ogroženi stanovanjski objekti

Zaradi močnega deževja so danes gasilci intervenirali v vseh zasavskih občinah, in še vedno na terenu odstranjujejo posledice. Trenutno je zaradi zemeljskega plazu zaprta...