Razstava jaslic v Radečah

0
22

Četrto leto zapovrstjo so v Radečah tudi širši javnosti na ogled jaslice. Medtem, ko letošnja razstava (podobno kot prva) vsebuje eksponate iz vseh koncev Slovenije, so obiskovalci lahko že občudovali tudi izključno papirnate (v povezavi z dejavnostjo papirniške dejavnosti) in prav posebne – jaslice iz Afrike, te je posodil upokojeni režiser Gregor Tozon s Krasa, ki ima sicer najbogatejšo zasebno zbirko jaslic pri nas.

Med razstavljalkami tudi “vatikanska jasličarka”

Ljubitelji jaslic, ki le-te radi postavljajo ali celo tudi izdelujejo, skupno jih je blizu 350, se združujejo v Društvo jasličarjev Slovenije, da lažje uresničujejo svojo težnjo po tem, da čim večjemu številu pokažejo unikatne jaslice. Ena izmed članic, šentjurska umetnica Klavdija Simler je s svojo pergamano tehniko jaslic preko društva letos šla v Vatikan, saj so njene jaslice uvrstili med 100 najlepših za tamkajšnjo razstavo. Jasličarka Simlerjeva je tako v sedežu katoliške cerkve predstavljala Slovenijo kot edina razstavljalka iz države.

Od Koglerjevih do lesenih, glinenih in iz ličja

Kot je povedal Drago Kozinc, je na pobudo njegovega prijatelja Mirana Prnaverja prvič uresničil idejo o razstavi jaslic v Radečah pred štirimi leti. “To jo posebna obogatitev kraja v času pred in tudi po božično-novoletnih praznikih. Tudi obiskanost je zadovoljiva. Lani so prišli na ogled razstave celo iz Kranja.” Sam jaslice postavlja že 38 let, predvsem v domači župnijski cerkvi, ob čemer entuziast jasličar Drago poudari, da namešča figure, ki jih je kartuzijan pater Wolfgang Kogler pred več kot 50 leti začel ročno izdelovati iz žgane gline tekom bivanja v Pleterjah. “Na leto je pater izdelal tudi do 70 jasličnih garnitur. Teh, Koglerjevih, je vse manj,”  z obžalovanjem pove Kozinc in doda, da je v Slovenji zaznavna pokrajinska naklonjenost določenim materialom: Gorenjci radi izdelujejo jaslic iz lesa, Dolenjci iz gline, v Prekmurju je priljubljeno ličje.

Tradicionalne razstave in premierne po vsej Sloveniji

Vseslovenska razstava jaslic poteka od začetka božičnih praznikov pa do ponedeljka v Gornjem Gradu, v kartuziji Jurklošter so figurice z duhovnim ozadjem na ogled že 16-ič, prav tako so že tradicionalne razstave jaslic v Vipavskem križu, Vojniku, Veržeju in Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Ne izostanejo niti tisti kraji, kjer so razstavo organizirali prvič, denimo Muta in Zgornja Kungota.

Na ogled jaslic v Radeče se še lahko odpravite – razstavljene bodo namreč do 12. januarja.

PUSTI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here