-- OGLAŠEVANJE --

Razgreto vzdušje: Trboveljska komunala pred odpuščanji in dvigom cen na položnicah

-- OGLAŠEVANJE --

Še pred letom dni je beseda tekla o tem, kako razdeliti dobiček iz naslova prihodkov Komunale Trbovlje, v sredo pa je bil predstavljen sanacijski načrt, kako izkopati družbo iz nezavidljivega položaja, v katero jo je pahnil drastičen dvig cen zemeljskega plina. Osem scenarijev dopušča različne možnosti, med katerimi so tudi odpuščanja, nezasedbe načeloma prostih delovnih mest po nekaj upokojitvah ter dvig cen na položnicah. 

Skok cene z 38 na 70 evrov za občane, nabavna cena z 18 na 90!

Da je stanje resno, je opisal direktor Komunale Trbovlje Tomaž Trotovšek, ki je povedal, da se približno polovica trboveljskih gospodinjstev ogreva preko Komunale Trbovlje in da je podražitev, ki bo razvidna s položnic, neizogibna. Tržne razmere so se močno spremenile v zadnjem letu in nahajamo se v svetovni krizi z vidika energentov, predvsem zemeljskega plina. “Cene energentov so namreč ponorele, in cena za ogrevanje in sanitarno vodo je za stanovanje v izmeri 85 m² iz prejšnjih 37,92 evrov poskočila na vrtoglavih 69,47 evrov”, kako same cene nabave zemeljskega plina vplivajo na dokument, kot je Gospodarski načrt Komunale Trbovlje, pa je orisal še dodatno: “V načrt je bil vnesen znesek 17,82 evrov na megavatno uro, zaradi znanih dejstev pa je prišlo v realnosti do drastičnih sprememb – za oktober je bil nabavljen zemeljski plin po ceni 61,20 evrov na megavatno uro, medtem ko cena zakupljenega plina za november in december znaša že 89,50 evrov.” 

Pustoslemšek: “Na vašem mestu bi odstopil!”

Dolgoletni nekdanji prvi mož Komunale Trbovlje Milan Žnidaršič (na fotografiji) se je večkrat strinjal s Pustoslemškom

V razpravi je bil svétnik Jože Pustoslemšek zelo kritičen: “Ukrep, kako zmanjšati izgubo bi moral sloneti na storitvi, ki prinaša dobiček, najlažje je seveda dvigniti ceno na položnicah, odpuščati in ne nadomeščati upokojenih delavcev.” ter podvomil v direktorja trboveljske komunale, rekoč županji Jasni Gabrič: “To se zgodi, ko politično nastavite človeka.” Razburjen Pustoslemšek je med drugim na Trotovška naslovil še stavek: “Na vašem mestu bi odstopil.” Podobno mnenje je izrazil tudi Milan Žnidaršič, nekdanji direktor komunale, ki je ponazoril situacijo: “Komunala je kot Titanik, ki se je zabil v ledeno goro; ali bo kdo rešil ali ne; menim, da s takim programom NE”, in ocenil, da je bil zamujen nek ključen trenutek, zaradi česar bo tudi trboveljski občinski svet moral kakšno grenko sprejeti. Na ostre besede je direktor Trotovšek odgovarjal: “Ko borza ponori, je težko biti pameten” in opozoril tudi na pomembno razliko – v preteklosti je zakup zemeljskega plina potekal za celotno kurilno sezono, ta je sedaj skrčen na posamezne mesece in zagotovil, da Trbovlje nikakor ne bodo na mrzlem.

Prizna, da so trenutni obeti slabi, a ne bo vrgel puške v koruzo

Tomaž Trotovšek, direktor Komunale Trbovlje

Na očitke glede odpuščanja in višanja cen je poudaril, da so v pripravljenem sanacijskem načrtu navedeni možni ukrepi, ki pa niso nujno tudi vsi predvideni za realizacijo, četudi so vanj vnesli tiste, ki veljajo za najmanj zaželene pa do tistih najbolj realnih. “Želel bi povedati, da mi je v tej situaciji zelo težko. Ni mi ni vseeno za občane, ki bodo plačali dražjo ceno in resnično se trudimo, da bomo zadevo rešili, res pa je specifično leto,” je bil odkrit Trotovšek.

Prvi mož trboveljske komunale, ki je to funkcijo prevzel 15. januarja letos, je vseeno optimističen in se zazira v smeri rešitve: “Sem prepričan, da takšna cena energenta ne bo vztrajala. Verjamem, da lahko dosežemo preobrat pri ugodni prodaji električne energije iz kogeneracije, tedaj se bo povečal denarni tok in podjetje bo prišlo na zeleno vejo.”

Svetnik, nekdanji direktor Komunale Trbovlje Milan Žnidaršič je predlagal, naj predloga popravka Gospodarskega načrta Komunale Trbovlje ne sprejmejo. V postopku glasovanja je preštevanje glasov pokazalo, da je bil predlog popravka sprejet.

 

SORODNI ČLANKI:

Ogrevanje se bo še podražilo! V Trbovljah iščejo nov sistem, največ že sedaj plačujejo Hrastničani

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --