-- OGLAŠEVANJE --

Razboršek je prepričan, da bo številka 60 v znamenju jagodnega izbora

-- OGLAŠEVANJE --

Lansko poletje se je odvila slikarska kolonija s skoraj 60 letno tradicijo – Slikarska kolonija Izlake-Zagorje. Razstava, ki bi morala biti decembra pa je zaradi koronskih razmer potekala v začetku februarja. 

Slikarska kolonija Izlake-Zagorje je najstarejše delovno druženje slikarjev: vse od junija 1964, ko se je enajst slovenskih slikarjev prvič zbralo v izlaških Medijskih toplicah, vztraja v čudovitem procesu nastajanja podob. V polstoletnemu veku se ni veliko spreminjala; premišljeno utemeljena in dobro vodena je bila med slikarji ves čas visoko cenjena, vabila nanjo so radi sprejemali umetniki iz Slovenije in daleč prek njenih meja, iz Evrope in tudi širše.

… Tako piše na spletni strani SKIZ (Slikarska kolonija Izlake-Zagorje), mi pa lahko dodamo, da je to proces, ki bo letos beležil že 59. leto uspešnega druženja. Rezultat tega druženja je približno tisoč umetniških del. Kolonije se je med drugimi udeležilo tudi enaintrideset Prešernovih nagrajencev, ki so ustvarili petdeset umetniških slik, ki so tudi ostale v Zagorju.

Milan Razboršek

Od 10. do 19. julija 2021 je v Zagorju ob Savi potekala 58. slikarska kolonija Izlake-Zagorje, katere se je udeležilo enajst renomiranih domačih ustvarjalcev, nekaj pa tudi tistih, ki so pri nas našli svoj drugi dom. Pridno so ustvarjali, kljub spremenjenim pogojem in zagorski koloniji zapustili lepo število del.

»Nekateri so bili tako ustvarjalni, da bi lahko pripravili kar samostojno razstavo del, ki so nastala na koloniji,« se smeji umetniškemu vodji kolonije Milanu Razboršku.

Se je pa malce zapletlo glede zaključne razstave, ki je običajno decembra. Kar dvakrat so jo morali prestavljati in končno je bila umetniškim sladokuscem postavljena na ogled 4. februarja. Predstavljala je tudi nekakšen uvod na občinsko prireditev ob kulturnem prazniku. Otvoritev je bila dobro obiskana tudi od strani avtorjev.

Z otvoritve

Svet SKI Zagorje pa ne sedi križem rok. Bliža se poletje in priprave na 59. slikarsko kolonijo so v toku. Potekajo dogovori s slikarji doma in tujini, vse pa je seveda odvisno od situacije kakršna bo poleti. Milan Razboršek upa, da delo le ne bo tako mehurčkasto, kot je moralo zaradi covida biti pretekli dve leti in, da bodo kolonijo lahko spremljali tudi različni kulturni dogodki.

Prav tako je delo v galeriji zadnji dve leti drugačno, kot sicer. Prilagojeno je času in pogojem, ki diktirajo tempo izvedbe vsega, kar se je in se še bo dogajalo.
»Seveda pa razmišljamo tudi o tem, da je naslednje leto za nas jubilejno, saj bomo izvedli že 60. slikarsko kolonijo,« pove Milan Razboršek. »Priprave že na neki način potekajo. Želimo povabiti jagodni izbor do sedaj sodelujočih ustvarjalcev, kar pa ni enostavno saj smo omejeni s številom akterjev, ki je vsako leto standardno.«

Obstaja tudi ideja, da jubilej proslavijo skupaj s slikarsko kolonijo iz Strumice v Makedoniji, ki bo naslednje leto prav tako praznovala 60 let. Vendar je to še vedno le ideja, saj je priprav in stroškov, ki so s tem povezani zares veliko. Pravzaprav idej vezanih za slikarsko kolonijo in galerijo ni malo, vse pa je odvisno od tega, kakšna bo naslednje leto zdravstvena situacija. Problem financ pa je v kulturi na splošno že stalnica. Brez pomoči zagorske občine bi težko kaj izvedli, vendar je še veliko želja in projektov, ki čakajo na boljše čase. Recimo Mestna galerija. V njej bi našle mesto vse umetniške slike, ki se zdaj skrivajo v mračnih depojih, razstavni prostor bi bil večji, našlo bi se mesto tudi za kakšne rudniške artefakte, različne dogodke …

V vsakem pogledu SKIZ živi in obstaja za nas in za zanamce. Za to gre zahvala zanesenjakom, zaljubljencem v umetnost ali pa le preprosto tistim, ki se zavedajo, da je tako prav. Da je kolonija del nas, del naše kulture in prepoznavnosti, s katero Zagorje in Zasavje dobivata svoje mesto v kulturnem prostoru Slovenije in širše.
Razstavo 58. slikarska kolonija Izlake-Zagorje si lahko ogledate v Galeriji Medija do začetka marca.

SORODNI ČLANKI:

Slikarji že 56. “zavzeli” Zagorje in Izlake

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Litija – Zagorje: Jutri NE bo popolne zapore ceste

Popolna zapora ceste Litija - Zagorje je za jutri odpovedana. Ob sobotah je sicer od 7.30 do 17. ure pri galeriji Šklendrovec napovedana popolna zapora...
-- OGLAŠEVANJE --