-- OGLAŠEVANJE --

Raje kot v Ljubljani si filme ogledajo v domačem mestnem kinu

-- OGLAŠEVANJE --

Kino Trbovlje je bil lani odprt le dobre pol leta, in še to z omejitvami, ki so jih narekovali ukrepi proti širjenju COVID-19. A so bili občani očitno vseeno željni ogleda filmov, saj so v Delavskem domu Trbovlje (DDT) opazili rast števila obiskovalcev na posamezni projekciji. Še posebej jih veseli, da je obisk vsako leto večji tudi pri kakovostnih in umetniških (art) filmih. 

Špela Pavli Perko, direktorica DDT.

V trboveljskem kinu se je lani odvrtelo 175 filmov, ki si jih je ogledalo 6473 obiskovalcev. Za primerjavo, leta 2019 je bilo kino predstav 623, ogledalo pa si jih je 18.349 obiskovalcev. “V jesenskih mesecih leta 2021 in prvih 3 mesecih leta 2022 smo se soočali z omejitvami zaradi preprečevanja širjenja covid-19. Obiskovalci so lahko vstopali v DDT samo ob predložitvi dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, število gledalcev v kino dvorani je bilo omejeno zaradi zagotavljanja obvezne razdalje. To je nekoliko vplivalo na število obiskovalcev, saj smo glede na leto 2019 letos zabeležili 20 odstotkov manj obiskovalcev. Veseli pa smo, da so številke kljub temu spodbudne in da se naše občinstvo vrača v kinodvorane,” je o zanimanju za kino predstave med Trboveljčani povedala Špela Pavli Perko, direktorica DDT. 

Mestni kino “priročen” predvsem za mladino in starejše

Zagotovo je zanimanje za ogled filmskih projekcij večje, če se vrtijo aktualni filmi, kot v večjih kinematografskih kompleksih, in trboveljski kino ljudem ponuja ravno to. Še najbolj je to opazno pri najmlajših, saj učenci lahko pridejo v kino peš, starši pa se tako izognejo stroškom in času, ki bi ga namenili prevozu.

“Zato lahko trboveljske osnovne šole ogled filmov večkrat uvrstijo v šolski koledar. Mladi, ki še nimajo vozniškega izpita, si lahko filme v Trbovljah ogledajo tudi, ko starši nimajo časa, da bi jih peljali v velike kinematografske komplekse v Celju ali Ljubljani. Prav tako je film dostopnejši za starejše, saj je marsikdo odvisen od javnega prevoza,” pojasnjuje Perkova. 

Dodana vrednost filmom tudi spremljevalni program

Manjši mestni kinematografi so dodana vrednost mestu tudi zato, ker se na ta način lažje gradi odnos z občinstvom. “Večino rednih obiskovalcev kino predstav naši uslužbenci na videz že poznajo. Na ta način lahko obiskovalce z neposrednim nagovorom lažje pritegnemo k ogledu filmov, ki jih samo ne bi izbrali,” razmišlja direktorica DDT in dodaja, da mestni kino prav tako prinaša dodatno kulturno dogajanje v mesto.

Ob filmskih projekcijah namreč pogosto organizirajo pogovore s slovenskimi filmskimi ustvarjalci, predstavitve lokalnih društev, delavnice za otroke in mlade. Za obiskovalce otroških abonmajskih projekcij pripravljajo tudi delavnice, na katerih spoznajo delovanje filmske predvajalne tehnike.

Vse več zanimanja za kakovostne filmske projekcije

V DDT jih še posebej veseli, da so zadnja leta vse bolj obiskane tudi umetniške projekcije kakovostnih filmov, ki običajno pritegnejo ožji krog gledalcev, zato je trend za mesto, kot je Trbovlje, precej zanimiv. “Art kino projekcije občinstvu nudijo odmik od množične hollywoodske produkcije, ki pogosto bolj kot na vsebino stavi na vizualne učinke in hitro zabavo. V zadnjih letih se vse bolj kaže, da si gledalci želijo tudi drugačnih, morda bolj zahtevnih vsebin,” pojasnjuje Perkova in obenem poudari, da kljub relativni majhnosti mesta ne gre podcenjevati njegovega občinstva. 

“Ko smo po odprtju v jeseni 2021 na spored ponovno začeli uvrščati več projekcij art kino programa, smo dobili številne pohvalne odzive stalnih obiskovalcev, ki so pogrešali tovrstno ponudbo,” je povedala in dodala, da bi se redki gledalci zvečer iz Trbovelj peljali v Ljubljano samo za ogled filma. “Če je film na sporedu v lokalnem okolju, pa je mnogo dostopnejši. Kot  javni zavod, ki deluje na področju kulture, je naše poslanstvo, da Zasavčanom nudimo možnost za ogled kakovostnejše filmske produkcije,” je še poudarila Perkova in napovedala tudi pestro filmsko poletje, tudi letos znova na stopnišču pred DDT. 

Letos bo poletni kino del širšega kulturnega dogajanja, ki bo potekalo v juliju in avgustu, filmske predstave pa bodo na ogled predzadnji vikend v avgustu.

SORODNI ČLANKI:

Danes brezplačno v kino

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --