11.1 C
Trbovlje
petek, 23. februarja 2024
ZON.si1+1=2Prvi šolski dan bo za zasavske prvošolce igriv in poln (sladkih) presenečenj

Prvi šolski dan bo za zasavske prvošolce igriv in poln (sladkih) presenečenj

Točno čez en teden bo v zasavskih osnovnih šolah prvič šolski prag prestopilo 548 prvošolcev, v Radečah pa 28. Prvi šolski dan bo zanje in za njihove starše poseben, saj se v šolah že pripravljajo na njihov sprejem, popotnico v novo življenjsko obdobje pa bodo novopečenim šolarjem dodale tudi Občine. 

Na OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju bodo v letošnjem šolskem letu pozdravili 45 prvošolčkov. “Ker bo to njihov prvi šolski dan, se bomo potrudili, da bo za njih nekaj res posebnega. Prvošolčke bodo v šolo pripeljali starši. Sprejem za prvošolčke se bo pričel zunaj, nato bodo odšli v učilnice. Po pozdravu in uvodnih besedah bo vsak prvošolec dobil simbolično darilo, čakalo jih bo tudi sladko presenečenje. Da bo njihova prva pot v šolo zares varna, bo poleg policistov skrbela tudi maskota Kuža pazi,” je o programu za prvi šolski dan prvošolcev povedala pomočnica ravnateljice Melanija Majdič Zupančič. Dodala je, da bodo tudi v njihovi gozdni šoli v Šentlambertu prvošolce sprejeli na prostem, kjer jih bodo čakale prve gozdne izkušnje, pričakujejo pa tudi obisk navihane deklice, ki še nikoli ni bila v šoli.

Nahrbtniki za zagorske prvošolce.

Na OŠ Ivana Kavčiča na Izlakah bodo na matični šoli pričakali 30 prvošolcev, na PŠ Mlinše pa 17. “Pričetek za prvošolce na prvi šolski dan je predviden ob 9. uri na matični šoli. Za prvi skok čez šolski prag pa prvošolcem pripravljamo presenečenje,” je dejal ravnatelj Uroš Burgar. Malce poseben dan s presenečenji pripravljajo tudi v OŠ Ivana Skvarče v Zagorju, je povedala ravnateljica Kristina Renko. Na matični šoli in obeh podružnicah bo sicer letos pouk obiskovalo 78 prvošolcev. Na OŠ dr. Slavka Gruma bodo sprejeli sedem prvošolcev. 

Vsem zagorskim prvošolcem bo Občina Zagorje ob Savi tudi tokrat dala nahrbnike za šolo, priloženo bo županovo pismo, bon, ki ga bodo lahko unovčili v Mladinski knjigi Zagorje, in knjigica Društva za zdravilne rastline Zasavje – Flance tete Johance, so pojasnili na Občini Zagorje, ki je sicer tudi letos donirala 5000 evrov Rdečemu križu Zagorje za pomoč socialno šibkejšin družinam pri nakupu šolskih potrebščin.

Gledališke predstave in sladka presenečenja

V Hrastniku bodo prihodnji četrtek sprejeli 77 prvošolčkov. “Prvošolčke bomo sprejeli na šolskem dvorišču, kjer si bodo ogledali kratko gledališko predstavo, nato pa se bodo v šolskih prostorih posladkali s tortico iz sadja.  Občina Hrastnik bo poskrbela za darilo presenečenja, ki ga bodo prvošolčki prejeli prvi šolski dan,” je napovedala ravnateljica Polona Dolanc. 

Hrastniški prvošolci bodo prejeli vrečke za copate.

Vsi, ki bodo letos v Hrastniku prvič prestopili prag šole, bodo namreč od Občine Hrastnik prejeli ročno izdelano vrečko za copatke s hrastniškim grbom ter knjigo. Za varno pot v cestnem prometu pa si bodo prvošolci lahko nadeli še nov odsevnik, dodajajo v hrastniški občinski upravi, kjer niso pozabili niti na hrastniške družine, ki težje opravijo nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin. “Na podlagi javnega razpisa za dodeljevanje občinskih denarnih pomoči v letu 2022 smo tako pomagali 79 otrokom, za kar smo namenili sredstva v višini 7.589 evrov,” so še pojasnili na Občini.

S kratkim kulturnim programom in sladkim presenečenjem bodo prvošolce sprejeli tudi v OŠ Trbovlje, kjer imajo v prihajajočem šolskem letu vpisanih 75 prvošolcev, je povedala ravnateljica Petra Čede, v OŠ Tončke Čeč pa bo že tradicionalno prvič šolski prag preskočilo 45 učencev. Sledila bo gledališka predstava, nato pa še tortica namesto malice, je povedala ravnateljica Katarina Pajer Povh in dodala, da bo šola vsem prvošolcem podarila nahrbtnike. Najmanj prvošolcev v Trbovljah so vpisali v OŠ Ivana Cankarja, in sicer 29. “Prvi šolski dan in sprejem prvošolcev še načrtujemo, zato naj zaenkrat ostane skrivnost,” je presenečenje za prvi šolski dan še v zraku pustila ravnateljica Maja Volk. 

Zvezki z risbami trbovejskih učencev

Zvezki za trboveljske učence

Ob prvem šolskem dnevu bo Občina Trbovlje vsem osnovnošolcem, skupaj jih bo šolo obiskovalo 1400, poklonila zvezek z unikatno naslovnico, ki so jo oblikovali skupaj s trboveljskimi osnovnošolci. “Naslovnice zvezkov namreč krasijo likovne mojstrovine učencev, ki so jih pri pouku izdelali v preteklem šolskem letu. Za še bolj spodbuden začetek šolskega leta smo zvezku smo dodali še motivacijsko misel. Prvošolčki bodo poleg zvezka prejeli še knjigo nasvetov in predlogov za ustvarjanje, igro in razvedrilo, ki je obogatena z literarnimi in likovnimi izdelki otrok zasavskih šol in vrtcev,” so o darilu Občine trboveljskim učencem povedali v kabinetu županje. 

OŠ Litija

V litijski občini pa bodo v šolah pričakali 152 prvošolcev, 58 na OŠ Litija, kjer bodo prav tako prvi dan obeležili s kratko predstavo, sprejemom in uvodnimi informacijami za starše, je povedal ravnatelj Peter Strle. Na OŠ Gradec in podružnicah pa bodo sprejeli 94 prvošolcev. “Sprejem bo tradicionalno na zunanjem asfaltnem igrišču ob 11. uri,” je pojasnil ravnatelj Damjan Štrus. 

Občina Litija bo letos prvošolčkom podarila odsevne kresničke, rutice in poučne knjižice Prvi koraki v svetu prometa, v kateri bodo starši in skrbniki lahko skupaj s prvošolci preverili neprecenljive napotke glede varne poti v šolo. “Občina Litija daje velik pomen varnosti otrok v cestnem prometu, še posebej na prvi šolski dan. Na prvošolčke kot tudi na druge šolarje bodo zato v prvih dneh še posebej pazili in šolske poti varovali upokojenci, gasilska društva in ostali prostovoljci,” pa so sporočili z litijske Občine. 

Tudi v Radečah bo prvi šolski dan poseben

V Radečah bodo na matični in podružnični osnovni šoli sprejeli 28 prvošolcev v enem oddelku. Sprejem se bo pričel ob 9. uri pred šolo v primeru lepega vremena oziroma v jedilnici, če bo deževalo, je povedala ravnateljica Jana Wetz in dodala, da si bodo prvošolci med drugim ogledali igro na temo žabic, ki jo bodo odigrali starejši učenci, prejeli pa bodo tudi majčke, narejene posebej zanje. Sledile bodo ustvarjalne delavnice, pri kosilu pa bodo za posladek na meniju palačinke. Radeške šolarje bodo sicer z novim šolskim letom pričakala tudi nova igrala, ki jih je šola kupila s pomočjo Občine in z denarjem, ki so ga zbrali na šolskem bazarju v preteklem šolskem letu. Gre za plezala, ki bodo spodbujala gibanje in motorične sposobnosti otrok, je dodala Wetzova.

Kot vsako leto bo vse prvošolčke pozdravil tudi župan Tomaž Režun, je povedala direktorica občinske uprave Radeče Marjetka Lipec in dodala, da se mu bosta na obisku pridružila še predstavnika Združenja šoferjev in avtomehanikov Slovenije in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Policijske postaje Laško, ki bosta prvošolčkom predstavila osnovne informacije glede varnosti v prometu.

SORODNI ČLANKI:

Prvič bo šolski prag prestopilo več kot 500 zasavskih otrok – starši, pripada vam dopust!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...