-- OGLAŠEVANJE --

Prvič bo šolski prag prestopilo več kot 500 zasavskih otrok – starši, pripada vam dopust!

-- OGLAŠEVANJE --

Kot bi mignil, se poletne počitnice bližajo koncu in nekateri so pred prvim šolskim dnem zagotovo še bolj na trnih – prvošolčki in njihovi starši, ki bodo šolski prag prestopili prvič. Letos bo v Zasavju, od Litije do Hrastnika, prvošolcev več kot 500. Da je to prav poseben dan za celo družino, pa daje vedeti tudi slovenska delovna zakonodaja, ki obema staršema prvošolke oziroma prvošolca omogoča koriščenje enega dneva izrednega dopusta. Delodajalce o tem obvestite čim prej!

Staršem prvošolčkov zakon o delovnih razmerjih prinaša en dan izrednega dopusta, če svojega otroka na prvi šolski dan pospremijo v šolo, in sicer v skladu s 165. členom zakona, ki pravi, da ima delavec oziroma delavka pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin. Med te poleg smrti v družini, hujše nesreče ali poroke sodi tudi spremstvo otroka prvošolca na prvi šolski dan. Zakon za to predvideva en dan izrednega dopusta, ki ga lahko koristita oba starša, če imate srečo, pa vam delodajalec v skladu s kolektivno pogodbo lahko omogoči še kak dan dopusta več. 

Nekaterim tudi več dni, espeji se lahko obrišejo pod nosom

Lanski prvi šolski dan in sprejem prvošolcev v Trbovljah.

V praksi lahko dopust za prvi šolski dan koristite ob predhodnem zaprosilu oziroma predložitvi dokazila, da gre vaš otrok v prvi razred, svetujejo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Ob tem dodajajo, da je priporočljivo, da o izrabi odsotnosti delodajalca obvestite pisno in vnaprej, da bo ta z vašo odsotnostjo pravočasno seznanjen.

Kaj pa starši, ki so samozaposleni? Zanje ta pravica, kot še v mnogih drugih primerih, ne pride v poštev. “Pravica do tovrstne odsotnosti izhaja iz 165. člena Zakona o delovnih razmerjih, ki velja za delavce v delovnem razmerju, torej tiste, ki imajo z delodajalcem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Za samozaposlene oziroma s.p.-je ta ureditev ne velja, saj gre pri njih za opravljanje dejavnosti oziroma storitev v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah,” so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

SORODNI ČLANKI:

Kakšna presenečenja so letos pripravljena za zasavske prvošolce?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --