Prometna varnost: Štiri leta brez smrtnih žrtev na trboveljskih cestah

0
699

Minulo leto je bilo za Trboveljčanke in Trboveljčane eno najbolj varnih v zadnjih letih, ocenjuje Aleš Oberčkal, načelnik PP Trbovlje. Trboveljski policisti so bili lani uspešni tudi pri razreševanju kaznivih dejanj še izpred nekaj let. 

Trboveljski policisti so lani obravnavali 323 kaznivih dejanj oziroma 136 manj kot 2020. Preiskali so 222 teh kaznivih dejanj, kar pomeni slabih 69 odstotkov, to pa je za dobrih 20 odsotkov več, kot jih v povprečju preiščejo policisti celotne Policijske uprave Ljubljana, kamor spada tudi PP Trbovlje, je na zadnji seji občinskega sveta pojasnil Oberčkal. Dodal je, da so bili policisti uspešni tudi pri zavarovanju sledi na kraju kaznivih dejanj, kar je ključno, da zadevi pridejo do dna, in zaradi tega so lani zaključili več kaznivih dejanj, do katerih je prišlo tudi nekaj let prej. 

“Tudi prometna varnost na območju občine Trbovlje je nekaj, kar se lahko z zadovoljstom ozremo nazaj,” je poudaril Oberčkal. Zadnja prometna nesreča s smrtnim izidom se je namreč na trboveljskih cestah zgodila leta 2018. Vseh prometnih nesreč na trboveljskih cestah je bilo sicer lani 77, v 12 primerih je bil prisoten vpliv alkohola. 

Več vinjenih voznikov in z višjo stopnjo alkohola v krvi

Načelnik PP Trbovlje Aleš Oberčkal

“Se pa da več narediti na vozniški kulturi in kolektivnem zavedanju, da vsak udeleženec v prometu lahko k temu prispeva,” je dodal načelnik PP Trbovlje in pri tem izpostavil predvsem prisotnost alkohola za volanom. Delež voznikov, ki so bili pod vplivom alkohola in so povzročili prometno nesrečo, je bil namreč lani za 5 odstotkov višji kot leta 2020 in je predstavljal 15 odstotkov vseh povzročiteljev prometnih nesreč. Poleg tega v oči bode tudi podatek, da so vinjeni povzročitelji prometnih nesreč lani napihali več kot leto prej, in sicer je povprečna stopnja alkohola znašala  1,51 g/kg, skoraj 0,5 g/kg več kot leta 2020. 

Na območju Trbovelj sicer policisti ne beležijo mest oziroma t.i. črnih točk, kjer bi pogosto prihajalo do prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, ocenjujejo na PP Trbovlje. Izpostavili so le glavno cesto med Zagorjem in Hrastnikom, kjer se je tudi lani zgodilo največ prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. 

Še nekaj statistike na področju prometne varnosti pa smo zbrali v spodnji tabeli. 

Število izvedenih ukrepov Število prometnih nesreč
Odrejeni alkotesti

1864

Smrtnih nesreč

0 

Število pridržanih do iztreznitve

2

S telesnimi poškodbami

20

Število začasno odvzetih vozniških dovoljenj

42

Z materialno škodo

57

 

SORODNI ČLANKI:

Na Keršičevi kmalu omejitev 30 km/h in sprememba prometnega režima