-- OGLAŠEVANJE --

Primož že več kot 10 krat reševal življenja – kdaj se tudi ne izide

-- OGLAŠEVANJE --

Radeče so postala ena tistih slovenskih občin, ki ima po novem tudi ekipo certificiranih posredovalcev – ljudi, ki so kot laiki pripravljeni priskočiti na pomoč tedaj in tam, ko in kjer medicinske reševalne službe ne uspejo posredovati v kratkem času, največ na račun oddaljenosti. Za ta korak se je odločilo 13 posameznikov. Načrtovano je, da bodo še letos, ko se v tem mesecu usposobi tudi druga skupina, oblikovali ekipo približno tridesetih prvih posredovalcev, ki bodo lahko nudili prvo pomoč v ogrožajočih življenjskih stanjih.

Znotraj območja občine Radeče je bila v mesecu juniju v sodelovanju z Zdravstvenim domom Radeče in Svetom uporabnikov Zdravstvenega doma Radeče usposobljena prva enota prvih posredovalcev.

Matjaž Mikuž

Načrtovano pa je, da nova skupina začne z usposabljanjem v tem mesecu – mesecu, ko se obeležuje tudi svetovni dan oživljanja (16. oktobra): »Po ocenah v najboljšem primeru bi se tako številčna ekipa kot je bila tudi prva lahko začela izobraževati na področju nudenja prve pomoči v primerih, ko je ogroženo človekovo življenje, in v kolikor bo šlo vse po načrtih, bi lahko še pred 1. novembrom imela občina Radeče na svojem celotnem geografskem območju skupino 30 prvih posredovalcev,« je optimističen Matjaž Mikuž, eden najbolj zaslužnih na operativnem področju, da se je ta pridobitev v radeški občini zgodila, in dodaja: »Tedaj bodo vsi prvi posredovalci ob nujnih stanjih aktivirani na podoben način kot gasilci, preko klica oz. sporočila na mobilni telefon, ne glede na to, v kateri krajevni skupnosti znotraj radeške občine bivajo.«

Kdo pa sploh je prvi posredovalec? Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in v primeru nesreče oziroma nenadnega stanja, ki ogrozi človekovo življenje, prvi pride na pomoč in začne z ukrepi za ohranitev življenja do prihoda medicinskega osebja.

Certifikate o usposobljenosti so 22. septembra podelili prvi skupini prvih posredovalcev, skupaj s torbicami z nekaj osnovnimi kosi medicinske opreme.

Komunalni delavec, uslužbenec bencinskega servisa in železničar razkrili, zakaj so pristopili

Iz nabora prve skupine prvih posredovalcev jih je nekaj pristalo deliti z ZON-om razloge za odločitev, da so odslej tudi uradno zabeleženi v posebno evidenco:

Tilen Kmetič

Tilen Kmetič: Glede na to, da v Radečah opravljam terensko delo in se pravzaprav lahko na več koncih zgodi neka stiska, se mi je zdela udeležba na tem usposabljanju smiselna. Posebej še zato, ker so se že zgodile situacije tekom opravljanja službenih dolžnosti, ko je bilo potrebno pomagati in ugotovil sem, da nisem ravno najbolje ali samozavestno, z zavedanjem, da ukrepam prav, pomagal. Zato odločitev, da pristopim k prvim posredovalcem sploh ni bila stvar tehtanja. Tovrstnega znanja ne more biti nikoli preveč.

Matjaž Kukurozovič

Matjaž Kukuruzovič: K prvim posredovalcem me je pritegnilo že dejstvo, da načeloma rad pomagam, je pa pomembno, da veš, kako pomagati in če imaš možnost brezplačno izobraziti se in s tem nekomu pomagati, ne vem zakaj se za to ne bi odločilo čim več ljudi. Sam sicer nisem pomagal do sedaj na način, kot smo se učili na junijskem usposabljanju, bil pa sem ravno na svojem delovnem mestu, ko se je na Petrolu na Hotemežu zgodila ugrabitev otroka in takrat se je bilo denimo potrebno primerno odzvati na šok matere in tudi znanje s psihološkega vidika je zato dobrodošlo.

Primož Klenovšek

Primož Klenovšek: Odločil sem se pristopiti k temu sistemu iz preprostega razloga – da bom pomagal ljudem. In pri tem sploh ni pomembno, ali preko gasilcev, preko službe ali kot civilni prebivalec. Tekom mojega življenja se je zgodilo, da sem pomagal v takih primerih petnajstkrat. Se pa ni vedno dobro izšlo, dvakrat je nastopila smrt. Je pa ključno, da veš, da si ukrepal prav in da veš, da si storil vse kar si lahko, ko je bila pomoč potrebna.

Kako zelo pomembna je vloga prvih posredovalcev zlasti v krajih, ki so bolj oddaljeni iz urbanega okolja in iz mestnih središč, priča podatek, da je ukrepanje ključnega pomena še posebej v tistih občinah, kjer je odziv ekip nujne medicinske pomoči zaradi oddaljenosti lahko tudi daljši od 15 minut.

Primerov, ko pridejo prav, ni malo

Pravilna uporaba defibrilatorjev ob nenadnih srčnih zastojih, odstranjevanje tujkov iz območja dihalne poti in zaustavljanje močnih krvavitev so le nekateri izmed primerov, ko odločilno vlogo lahko odigrajo prvi posredovalci.

Kot usposobljeni prostovoljci lahko nudijo hitro in učinkovito pomoč tedaj, ko bi ekipa nujne medicinske pomoči zaradi prevelike oddaljenosti, prezasedenosti ekip na terenu, več sočasnih intervencij ali drugih razlogov, lahko na kraj dogodka prišla prepozno. Tako prvi posredovalci v kraju, kjer delujejo, predstavljajo pomemben člen in podaljšano roko reševalcem nujne medicinske pomoči s čimer lahko rešijo marsikatero življenje.

SORODNI ČLANKI:

Zanimivo je, da se v situaciji, kjer se pričakuje odziv odraslih, ponavadi najprej odzovejo otroci

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --