-- OGLAŠEVANJE --

Primas: Ovnik je dober umetnik, a prekoračil je mejo

-- OGLAŠEVANJE --

Karikature umetnika Jožeta Ovnika so pogosto tematsko povezane s trboveljsko cementarno in onesnaževanjem zraka. Tokrat pa je, po mnenju Lafargevega vodstva umetnik prekoračil mejo.

Po dolgem premoru je 20. junija trboveljska cementarna ponovno zagnala svojo peč, kar je, sodeč po zapisu v Delu, spodbudilo umetnika Jožeta Ovnika k ustvarjanju. Pripravil je karikaturo, v kateri je povezal Lafarge z genocidom, kar je sila razburilo strasti v trboveljski tovarni.

Po objavi je Ovnik prejel sporočilo s strani Lafargea naj odstrani sporne karikature, ki vsebujejo dele logotipa in blagovne znamke ter trivializirajo dejanja nacističnega režima. Andrej Sopotnik mu je v pismu zažugal, da se bodo obrnili na pravne službe, kar pa se zdi Ovniku nepotrebno. Kot je zapisal na svojo FB stran je vse žaljive logotipe odstranil, prav tako mu v račun ne gre primerjava genocida z nacizmom. Genocid ali rodomor, kot ga razlaga Wikipedia je vsakršno sistematično uničevanje katerekoli narodnostne, etnične, rasne ali verske skupine z namenom v celoti ali delno uničiti to skupino. Umetnik pa v svoj zagovor citira še slovenski Kazenski zakonik, ki genocid obravnava v 100. členu.

Za izjavo smo prosili Ovnika, ki je po posvetu s svojim pravnim zastopnikom pojasnil, da dokler je zadeva v fazi mirovanja, v izogib še večjim zapletom, ne želi odgovarjati. Trenutno čaka na odločitev s strani Lafargea, na vprašanje, ali svojo odločitev obžaluje, pa je pojasnil: ‘Če bi pred objavo karikature razmišljal v to smer, potem si danes midva ne bi dopisovala.’


Prav je, da ima družba tudi provokativne umetnike, ki izpostavijo, kar jim ni všeč, pravi Haimo Primas. A primerjava industrije z genocidom je prečkala mejo potrpežljivosti s strani Lafargevega vodstva, zato smo za izjavo prosili tudi v cementarni, kjer nam je generalni direktor Haimo Primas pojasnil, da z Ovnikom kot umetnikom nima nobenih težav, ravno nasprotno, celo nekatera njegova delo ga zabavajo, so mu všeč. A tokrat je po vseh delih nastrojenih zoper Lafarge, šel krepko predaleč. ‘Ni nam prav, da povezuje našo znamko in ime z nacističnim režimom. In ne le zaradi povzročene škode blagovni znamki, temveč tudi, ker je poboje milijonov ljudi popolnoma neprimerno primerjati z industrijsko aktivnostjo.’ V Lafargeu menijo, da je sramotno izkoristiti čustva ljudi, ki še vedno čutijo posledice vojne in genocida, predvsem v slovenski in avstrijski regiji.

Bodo Ovnika postavili na zatožno klop?
Pozivom k umiku logotipov se je Jože Ovnik odzval in na njegovih spletnih profilih ni več mogoče najti ne LAFARGENOCIDA niti precej milejše karikature LAFARŽAJNFCA, ki je bila objavljena tudi v Delovem članku. Je pa k svoji sveži objavi na Facebook-u pred tremi dnevi, v kateri je zapisal tudi presenečenje, zakaj bi ga sodno preganjali, saj je umaknil sporne logotipe, pripel nov logotip namenjen Lafargeu, v stilu I LOVE LC. Direktor v odhajanju je pojasnil, da so primer prepustili pravni službi, ki bo podala mnenje, ali umetnika poslati pred sodišče ali primer pospraviti v omaro.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --