13.4 C
Trbovlje
ponedeljek, 3. oktobra 2022
ZON.siAktualnoFOTO: Slovenska vojska ima danes v Zasavju posebno vajo

FOTO: Slovenska vojska ima danes v Zasavju posebno vajo

Če morda že slišite prelet vojaških letal nad zasavskimi mesti, kar brez skrbi. Slovenska vojska ravno pričenja z vojaško vajo Jadranski udar oziroma Adriatic Strike 2022 pri TET. Vaja se je pričela okoli 13. ure in bo trajala do poznega popoldneva. 

Almir Mujčinović

Vaja Jadranski udar oziroma Adriatic Strike 2022 je namenjena treningu kontrolorjev “združenega ognja”, torej tistih, ki kontrolirajo letalske napade, je povedal Almir Mujčinović, Zasavec, ki je pripadnik Slovenske vojske že dve desetletji. Ker dobro pozna teren na območju TET, je zato tudi imel priložnost pripraviti scenarij celotne vaje.

 

 

Reševanje ujetega pilota

Ekipa specialnih enot iz različnih držav je tako na območju TET, torej na strani termoelektrarne in na drugi strani hriba območja deponije, izvedla reševanje pilota, ki je ponesrečeno pristal v kompleksu zgradbe TET. “Da bi to dosegli, so se povezali s civilno specialno enoto policije, ki bo z našo vojaško policijo po eni strani prebila do območja, kjer je pilot, vojaški specialci pa se bodo prebili po drugi strani iz deponije skozi tunel. Na poti se bodo srečevali z različnimi težavami, ki jih moramo prebroditi, cilj pa je rešiti pilota,” je akcijo, ki so jo spremljali predirni zvoki sirene, opisal Mujčinović.

Območje TET se je tako spremenilo v pravo bojno prizorišče, ko so se specialne enote pri mostu najprej prebile skozi parkirana avtomobila in se nato pomikale po mostu na levi konec največjega energetskega objekta v Zasavju. Slišali so se številni streli in poki, ko so se specialne enote pomikale proti bojni točki in ujetemu pilotu, k sreči pa so takšne vojaške vaje vedno uspešne, da le ni poškodb, večjih od kakšnih odrgnin in prask, smo izvedeli na terenu, kjer smo v neformalnem pogovoru slišali tudi veliko pohval na račun zasavskih vojakov, ki so pripadniki Slovenske vojske.

Del neprekinjenega 72-urnega usposabljanja

Vojaška vaja Jadranski udar 2022 sicer v teh dneh poteka na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, na katerem letalniki, minometi in tanki zagotavljajo ognjeno podporo, ter na širšem območju občin Bohinj, Idrija in Ribnica, v katerih letalniki samo simulirajo letalsko podporo, so pojasnili v Slovenski vojski in povedali, da se bo mednarodni trening zaključil v petek. Vaja pri TET je sicer del 72-urnega usposabljanja, ki poteka v smeri Cerkelj ob Krki, Trbovelj, vadišča Crngrob, Rakovega Škocjana in osrednjega vadišča Slovenske vojske v Postojni ter na vadišču Bloška Polica.

 

SORODNI ČLANKI:

Preletavanje vojaških letal: Jadranski udar ponovno tudi v Zasavju

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V Retju prikaz najboljših jahačev in brezplačno jahanje ter aktivnost za obiskovalce

Trboveljsko konjeniško društvo, ki ima svoje prostore v Retju, v soboto pripravlja dogodek, kjer bi se radi predstavili in pokazali tudi napredek domačih jahačev....
X