2.3 C
Trbovlje
četrtek, 8. decembra 2022
ZON.siAktualnoPred letom dni so jih okrcali - pa so od takrat tudi...

Pred letom dni so jih okrcali – pa so od takrat tudi kaj popravili?

Pred enim letom je Zavod Danes je nov dan izvedel raziskavo o transparentnosti občin, po katerem so zasavske občine pristale – ene boljše, ene slabše. Najslabše v Zasavju se je uvrstila Občina Zagorje, na 174. mesto, najvišje je takrat pristal Hrastnik. Kaj pa danes, je delo občinskih teles dovolj dostopno občanom?

Največ izboljšav v Zagorju, kjer so bili med najslabšimi v Sloveniji

Da bi bilo delovanje Občine Zagorje bolj transparentno so spisali tudi priporočila. Zagorska občina je od takrat zagnala novo pregledno spletno stran, ki deluje v okviru sistema e-občin in jo uporablja večina slovenskih občin. Stran omogoča e-poslovanje in samostojno objavljanje dogodkov s strani društev in ostalih zainteresiranih organizacij. Kot še pove direktor občinske uprave Tadej Špitalar, so letos spomladi poleg omenjenega sistema zagnali še dodatni modul e-TIC, s prikazom na ločeni domeni – visitzagorje.si. Upoštevali so še eno kritiko analize in kot edini med tremi občinami na novi strani objavili kontaktne podatke občinskih svetnikov. Kljub novi in pregledni spletni strani pa zagorska občina še vedno objavlja strojno neberljive formate zapisnikov sej, ki raziskovalcem ne omogočajo poglobljene analize dela občine.

Pred letom dni najvišje, danes še vedno neberljivi formati, nedostopni kontakti svetnikov …

Pred letom dni se je najvišje na lestvici uvrstil Hrastnik (44. mesto), ki je nedavno za spremljanje dela občinskega sveta uvedel Parlameter, kar omogoča podrobno spremljanje dela občinskega sveta. V sicer zelo skopem odgovoru, kako je Občina Hrastnik upoštevala priporočila za večjo transparentnost, so navedli, da nenehno delajo na izboljšavah in da jih veseli, da so najvišje na lestvici od zasavskih občin. Čeprav tudi v Hrastniku še vedno objavljajo gradiva sej v strojno neberljivih formatih, kontaktov svetnikov – kar je bilo denimo očitano Zagorjanom, a so popravili – pa na hrastniški spletni strani ni dostopnih, kar pomeni da občani do izvoljeni predstavniki nimajo dostopa.

Niso še, obljubljajo da bodo v naslednjem mandatu

Dobrih 10 mest za Hrastnikom se je znašla trboveljska občina pred letom dni. Tudi v Trbovljah dokumente občinskih sej objavljajo v pdf formatih »ker morajo biti podpisani in ožigosani, saj so le tako veljavni,« odgovarjajo. Kontaktov svetnikov trenutno nimajo, so pa zagotovili, da za novoizvoljeni svet pripravljajo izjave, s katerimi bodo dovolili objavo kontaktnih podatkov.

Dodatne točke v omenjeni raziskavi je občinam prinesel participatorni proračun, ki ga zagovarjajo in postopno uvajajo zaenkrat le v Hrastniku, ga pa je v volilni program vključilo več županskih kandidatov zasavskih občin.

Poglejte to! Presenečeni boste nad rezultati (ne)transparentnosti zasavskih občin

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Košarkarji GESŠ Trbovlje do drugega mesta v Celju

Ob koncu prejšnjega tedna so se dijaki GESŠ Trbovlje udeležili področnega tekmovanja v košarki. Na turnirju, ki je potekalo v športni dvorani Gimnazije Celje...
X