-- OGLAŠEVANJE --

Pred gradnjo ceste Dol pri Hrastniku še popravki za območje pri pokopališču

-- OGLAŠEVANJE --

Za rekonstrukcijo ceste Marno – Dol pri Hrastniku projektant izdeluje minimalne popravke projektne dokumentacije, ki se navezujejo na usklajevanja s posameznimi lastniki zemljišč. Na željo Občine Hrastnik pa predvidevajo tudi spremembe lokacije dostopne poti, kot je bila določena v Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za prenovo centra Dol pri Hrastniku.

Trenutno se na območju, kjer bodo rekonstruirali cesto, izvajajo le rušitve objektov, pojasnjujejo na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) in dodajajo, da mora za nadaljevanje projekta Občina Hrastnik “zagotoviti tudi preostalo dokumentacijo in pridobitev gradbenega dovoljenja za izvedbo lokalne poti, predvidene po prostorskem aktu, preden bo investicija s strani Direkcije za infrastrukturo lahko šla v izvedbo”. 

Na Občini Hrastnik so pojasnili, da so se skupaj z lastniki zemljišč res odločili za rahlo korekturo bodočega uvoza v naselje Dol, in sicer zaradi optimizacije razpoložljivega prostora, kjer je mogoče razvijati trgovsko dejavnost ali kaj podobnega. “Trenutno je naročilo za projektno dokumentacijo tik pred zaključkom. Občina Hrastnik bo zagotovila potrebno dokumentacijo vključno z gradbenim dovoljenjem, DRSI pa spremembo priključka na državno cesto,” je še pojasnil Tomaž Sihur, vodja občinskega oddelka za prostor, okolje in GJS.

Ne bo šlo več tako hitro – namestili bodo povozne otoke

Proti Marnem so hitrosti voznikov večkrat prekoračene, zato bodo v sklopu gradnje poskrbeli tudi za umirjanje prometa.

DRSI se je sicer v začetku junija sestala tudi z 12 lastniki zemljišč nad pokopališčem, ki jih potrebujejo za gradnjo ceste, vendar dogovorov še vedno niso dosegli. Po prejemu ponudb za odkup omenjenih zemljišč so namreč lastniki izrazili željo po podrobnejši razlagi posegov in predvidenih ureditvah na njihovih zemljiščih. Zdaj pa so na DRSI naročili popravke projektne dokumentacije, so pojasnili.

Je pa na novi cesti predvidenih tudi nekaj ukrepov za umiranje prometa, saj predvsem na cesti proti Marnem tam postavljeni merilnik hitrosti beleži največ prekoračitev hitrosti voznikov. V Spodnjem Marnem je tako v pripravi projekt za omejitev hitrosti in izdelavo prehoda za pešce. “Trenutno se na omenjeni cesti izvaja projekt izgradnje hodnika za pešce in pripravljajo dokumenti za ureditev prehoda za pešce »Črdenc« pri uvozu na Slatno. Oba projekta sta tesno povezana z nadaljnjimi odločitvami glede znaka naselja in omejitev na tem cestnem odseku,” pravijo na Občini, kjer s tem delajo prve korake, da bi omejili hitrost proti Marnem.

“Potrebno je poudariti, da hodnik za pešce gradi DRSI ravno iz razloga, ker je območje izven naselja, v nasprotnem primeru bi morala naložbo investirati občina. V bodoče želimo hodnik za pešce pripeljati vse do Marnega. Torej vse odločitve so vezane na končno stanje prometnega režima celotnega območja naselij Marno in Spodnje Marno,” je še pojasnil Sihur.

Medtem pa bodo v središču Dola pri Hrastniku zaradi prostorske stiske morali uvesti drugačne metode, pojasnjujejo na DRSI. Krožnega križišča na tem delu ni mogoče izvesti, saj zaradi bližine pokopališča in župnišča ni možno zadostiti prostorskim pogojem. Uporabljeni so drugi elementi, ki služijo umiritvi prometa, kot so: izvedba hodnikov za pešce na celotnem območju, umiritveni povozni otok pri župnišču in izvedba semaforiziranega prehoda za pešce, ki ima vključeno radarsko detekcijo vozil,” so pojasnili na DRSI in dodali, da je v tem primeru ob prehitri vožnji na glavni smeri prižgana rdeča luč.

SORODNI ČLANKI:

Cesta na Dolu: Pred gradnjo še kar nekaj odkupov zemljišč

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --