23.8 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoPrava zasavska žena je dobra gospodinja

Prava zasavska žena je dobra gospodinja

Trboveljčanka Tamara Selko se je podrobno lotila življenja rudarjev in njihovih družin, lani novembra pa zagovarjala še magistrsko nalogo, kjer je več pozornosti namenila ženskam v rudarskih družinah in po drugi svetovni vojni.

Ženske so poleg gospodinjstva mnogokrat urejale tudi finance

Čeprav se zdi, da ženske niso imele toliko veljave, so v mnogih družinah bile izjemno pomembne, pravi Tamara Selko. Možje so jim prepustili odločitev glede gospodinjstva, glede otrok, mnoge ženske so skrbele tudi za družinske finance in razporejale “colngo”.

Idealna ženska je bila srčna mati, dobra gospodinja …

Selkova pravi, da so ženske enakopravnost in enakovrednost do neke mere zavirale tudi same. Vloga gospodinje jim je bila privzgojena, zdela se je naravna. Tudi v 60. letih, pravi mlada Trboveljčanka, ko so že marsikatere hodile v službo, zaradi tega ni smela trpeti njihova gospodinjska vloga.
Ženske so takšne ideale najprej osvojile doma, potem so se z njimi srečevale povsod. V kolonijah, na naslovnicah revij, na plakatih z nasveti, kako ravnati …
Če vas zanima več o rudarskem življenju in rudarskih ženah: danes ob 18. uri, v prostorih virtualnega muzeja rudarstva 4. dritl.
Mlado študentko, ki se je lotila rudarskih žensk je v svojem raziskovanju najbolj presenetilo, morda celo šokiralo spoznanje, da kljub temu da je v rudarskih družinah bilo prisotno nasilje in alkohol, njeni sogovorci, otroci rudarjev, tega skoraj niso omenjali. Najbolj srce parajoče so zgodbe, ko sta oba starša na prvo mesto postavila alkohol, takrat so trpeli otroci. Ti so morali prevzeti gospodinjska dela, čistiti, sicer so takšno družino, ki za svoje stanovanje ni dobro skrbela, enostavno vrgli na cesto.
 
- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...