5.6 C
Trbovlje
sobota, 2. decembra 2023
ZON.siAktualnoPOZOR, čas cvetenja smrtno nevarne ambrozije!

POZOR, čas cvetenja smrtno nevarne ambrozije!

Lastniki zemljišč, kjer raste pelinolistna ambrozija so le to dolžni odstraniti, v nasprotnem primeru grozi kazen. V Zasavju je več lokacij, kjer morajo vsako leto nastopiti zoper nje.

Cvetni prah povzroča alergije tudi več kot 200 km od rastišča.

»Ambrozija lahko povzroča težave s strani zgornjih in spodnjih dihal. Te so: rdečica oči, solzenje, občutek peska v očeh, srbenje; kihanje, zamašen nos, srbenje nosu, nosni izcedek; kašelj, piskanje v prsnem košu, oteženo dihanje, tiščanje v prsnem košu,« pojasnjuje dr. Danica Slapar, pulmologinja iz Zdravstvenega doma Zagorje in dodaja, da imajo pacienti, ki bolezen že poznajo, običajno doma zdravila. »Bolniki, ki še nimajo postavljene diagnoze in imajo zgoraj opisane težave, naj se obrnejo na osebnega zdravnika, ki jih bo napotil na nadaljnje preiskave« še doda Slaparjeva.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja imetnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč na obvezno zatiranje ambrozije, zlasti preprečevanje njenega cvetenja in nastanka semen. Kljub izvedenim številnim aktivnostim za ozaveščanje ljudi o tej problematiki se vsi imetniki zemljišč še vedno ne zavedajo, da so dolžni sami poskrbeti za pravočasno odstranjevanje ambrozije na svojem zemljišču.

Letos so tako izvedli širšo akcijo obveščanja o obveznem zatiranju pelinolistne ambrozije. Pripravili so zloženko in plakat, ki vsebujeta osnovne informacije in opozorila o pelinolistni ambroziji, in jih posredovali določenim ciljnim skupinam po Sloveniji.

Kje najdete ambrozijo v Zasavju in kako v naših občinah zoper njo ukrepajo – klik spodaj!

Pozor, najbolj nevarna rastlina v Zasavju!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ANKETA: Se vam obeta božičnica?

Zanima nas, ali bodo letos Zasavci povečali svoj letni dohodek tudi z božičnico?