11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoPoostreno nad parkiranje na mestih za invalide, kazen iz 80 na 200...

Poostreno nad parkiranje na mestih za invalide, kazen iz 80 na 200 evrov

Zasavski redarji v petek (3. decembra – mednarodni dan invalidov)) niso ugotovili kršitev v zvezi z parkiranjem na mestih za invalide, do 19. novembra letos pa so sicer zabeležili skupno 26 tovrstnih kršitev.

Zmrzljak: Nadzor nad parkiranjem in ustavljanjem na mestih, namenjenih invalidom je prioriteten in se izvaja vsak dan, seveda v okviru kadrovskih zmožnostih v vseh treh zasavskih občinah. 

Okrcati jih je potrebno v Zagorju in v Trbovljah

Vodja MIR, Sebastjan Zmrzljak

V letu 2021 so, kot je odgovoril Sebastjan Zmrzljak, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Zasavje, do 19. novembra obravnavali skupaj 26 kršitev, od tega 12 kršitev v Trbovljah, eno kršitev v Hrastniku in 13 kršitev v Zagorju ob Savi. “Ugotavljamo, da se stanje v zvezi z tovrstnimi kršitvami v zadnjih letih izboljšuje, sploh če primerjamo z leti 2009, 2010 ali 2011, ko je pričel delovati Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje,” še doda Zmrzljak.

Poleti dvig globe z 80 na 200 evrov

Ravno v letošnjem letu se je globa za kršitelje, ki meni nič tebi nič, četudi le za trenutek, ko “nekam na hitro skočijo”, povišala. Kot izhaja iz Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa, je do 11. avgusta letos finančna kazen za ta prekršek znašala 80 evrov, od omenjenega datuma dalje pa storilce prekrška udari po žepu bistveno močneje – globa za parkiranje na mestu, namenjenem invalidom, namreč znaša 200 evrov.

Namen akcije, nad katero bedi Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, je ozaveščati ljudi, da je mnogo bolj kot globa, pomembna odgovornost, ki jo nosi kršitelj, ko svoje vozilo parkira na mesto, namenjeno izključno invalidom.

Parkirno mesto za invalide je namenjeno točno določenim!

Pri Splošni bolnišnici Trbovlje

Po 53. členu Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP) lahko na označenem parkirnem prostoru za invalide parkirajo:

  • osebe, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60-odstotno telesno okvaro,
  • osebe z multiplo sklerozo,
  • osebe z mišičnimi in živčno mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30-odstotno telesno okvaro,
  • težko telesno prizadete osebe, ki ji je zaradi tega priznana invalidnost po predpisih o varstvu telesno in duševno prizadetih oseb,
  • osebe, ki imajo najmanj 90% telesno okvaro zaradi izgube vida,
  • mladoletne osebe, ki so težko telesno in ali duševno prizadete oziroma so zaradi izgube, okvare, paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice ovirane pri gibanju.

Dokazilo o upravičenosti parkiranja na mestu za invalide je parkirna karta, ki jo ob predložitvi ustreznih dokazil izda upravna enota (oddelek za promet) in ima časovno neomejeno veljavnost. Nameščena mora biti na levi notranji strani vetrobranskega stekla, na vidnem mestu.

SORODNI ČLANKI:

POZOR: zasavski redarji in policisti v skupni akciji

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...