2.5 C
Trbovlje
sreda, 30. novembra 2022
ZON.siAktualnoPonavadi septembra, tokrat pa že poleti: Med zasavskimi otroki razsajajo uši!

Ponavadi septembra, tokrat pa že poleti: Med zasavskimi otroki razsajajo uši!

Med zasavskimi otroki so se pojavile uši, kar je zaposlene v lekarni nekoliko presenetilo, saj se običajno pričnejo širiti septembra, ko se prične novo šolsko leto. A v zasavskih lekarnah mirijo, saj pravijo, da bi šampon proti ušem njihovo razmnoževanje na lasišču moral ustaviti. 

V lekarni sicer starši lahko dobijo tudi pršilo za uporabo v preventivi, je dodala Sabina Drobnič, direktorica Zasavskih lekarn in vodja enote v Trbovljah. Povečano prodajo šampona proti ušem so sicer zaznali v ponedeljek zvečer in včeraj, kje so otroci uši dobili, pa ne vedo. V poletnem času so sicer po mnenju stroke najbolj problematične bazenske vode, zato otrokom, pri katerih so se pojavile uši, namakanje v bazenih odsvetujejo, dokler nadloga ne izgine z lasišča.

Preparati so učinkoviti, pravijo v Zasavskih lekarnah Trbovlje.

Strah, da bi se uši le s težavo rešili, je sicer odveč, meni Drobničeva, saj pravi, da so preparati učinkoviti, starši pa tudi odgovorni in natančni, saj zaposleni v lekarni opažajo, da po šampon proti ušem pridejo tudi v večernih urah, ko deluje samo dežurna lekarna. “Je pa sicer pojav najbolj trdovraten, če gre za veliko maso otrok na kupu,” pravi Drobničeva in dodaja, da zato razsajanje uši v večji meri pričakujejo septembra, ko se otroci vračajo v šole in vrtce.

Dobro je slediti navodilom, ki jih dajo v lekarni

In kako se spopasti z nadlogo na lasišču? Prvi na seznamu je torej šampon, ki zaduši uši in gnide oziroma jajčeca, ki jih uši odlagajo na lasišče. Prav tako je pomembno, da lase po uporabi šampona dobro razčešemo z glavnikom, ki je priložen preparatu. Ob tem pa staršem v lekarni svetujejo tudi, da operejo oblačila, posteljnino in igrače, ki so pralne, vsaj na 60 stopinj Celzija, tisto, kar se ne da oprati, pa za en dan pospravijo v zamrzovalnik.

Če se gnide spet pojavijo, je treba celoten postopek odstranjevanja uši s preparatom ponoviti.

Na spletu je sicer mogoče prebrati tudi nasvete, da igrače zapakiramo v vrečko in jih damo v izolacijo za 14 dni in da posteljnino vsak dan menjamo in jo operemo na 60 ali 90 stopinj Celzija. Prav tako je priporočljivo dobro presesati oblazinjeno pohištvo. Glavnike in krtače je dobro spirati pod vročo vodo, lasišče pa pregledovati in v primeru, da se po tednu dni uši znova pojavijo, ponoviti postopek umivanja las s šamponom proti ušem. Da se gnida razvije v uš, namreč traja od 7 do 10 dni.

SORODNI ČLANKI:

V Zasavju že razsajajo uši

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ob križišču urgenca POPOLNA zapora poti

Zaradi asfaltiranja dovoza bo do stanovanjskega naselja od krožišča urgenca do Trga svobode, v sredo, 30. novembra 2022, veljala popolna zapora dovozne poti od...
X