-- OGLAŠEVANJE --

Policisti opozarjajo!

-- OGLAŠEVANJE --

Opozorilo pred prazniki in med obiskovanjem grobov
Lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate za več dni od doma, upoštevajte naslednje nasvete.
·        Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.
·        Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
·        Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.
·        Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.
·        Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom.
·        Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.
·        Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (ne dotikajte se stvari, ne sprehajajte se po prostoru …). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo.

Med vašo odsotnostjo imajo namreč storilci več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujete in vzpostavite občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje …) in druge vrednejše predmete (nakit …) poslikajte in označite z individualnimi lastnostmi.

Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.

Ob obisku gobov pazimo na cesti, kot tudi na svojo lastnino
Varno v prometu
Pričakovati je povečan promet, zlasti na cestah, ki povezujejo večja središča, na mejnih prehodih in okoli pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge. Vozite previdno, odgovorno in strpno!

Ob parkiranju in ob urejanju grobov poskrbite za varnost lastnine
Najbolj obiskana v teh dneh bodo parkirišča ob pokopališčih. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora.

Tudi manjše tatvine po grobovih so nedopustne, zato jih prijavljajte
Pred prazniki vsako leto zaznavamo tudi primere tatvin nagrobnih aranžmajev, sveč, vaz in podobno. Zaradi specifike pokopaliških okolij, kjer se upravičeno pričakuje splošni mir in pietetne razmere, so seveda oškodovanci še posebej prizadeti, osebne stiske pa močno presegajo samo finančno izgubo oškodovancev. Le manjši del oškodovancev dejansko poda prijavo na policijo. Večina jih zadeve namreč ne prijavi, bodisi zaradi nizke vrednosti odtujene lastnine, ali drugih vzrokov. Da bi bila policija lahko pri svojem delu bolj učinkovita, je potrebno tako sodelovanje oškodovancev kot vseh, ki bi imeli o tovrstni kriminaliteti kakršne koli informacije. Zato vse občane pozivamo naj o tem obvestijo policijo na št. 113, lahko tudi anonimno na št. 080 1200.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Sporni nakupi nepremičnin – DA, varnost na zasavskih cestah – NE

Skozi naselje Vače, ki je tudi turistični kraj in pot do spomenika državnega pomena - GEOSS, vodi cesta, ki jo vsakodnevno uporabljajo domačini, turisti...
-- OGLAŠEVANJE --