5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoPoklon očetu Radovednega Tačka

Poklon očetu Radovednega Tačka

Letos mineva 100 let od rojstva igralca in lutkarja Naceta Simončiča rojenega v Litiji. Litija se je tej obletnici in spominu na pomembnega rojaka oddolžila s postavitvijo doprsnega kipa, odkritje pa pripravila na predvečer njegovega rojstnega dneva.

Doprsni kip je postavljen v neposredni bližini Mestnega muzeja Litija v samem jedru mesta Litija in zanimivo je, da je prav na tej lokaciji stala rojstna hiša lutkarja.

Andreja Štuhec

Spomin in poklon Simončiču je zbral cel kup meščanov, mnogi izmed njih so ga poznali osebno. Direktorica litijske knjižnice Andreja Štuhec je z lokacijo kipa zelo zadovoljna in prepričana, da bi “takšno Nace zagotovo želel” – s pogledom proti njegovi rojstni hiši in proti reki Savi, oboje je imel neizmerno rad, je še dodala Štuhceva. »Poleg tega, pa se bodo mimoidoči, ko bodo uzrli njegov kip in hudomušni izraz na njegovem licu vprašali, kaj neki Nace razmišlja v tem trenutku« .

Spomin na velikega lutkarja je v Litiji še vedno močno živ, kako tudi ne, številne generacije je očaral s svojimi stvaritvami vse od prikupnega Kljukca, Zvezdice Zaspanke in seveda nepozabnega Radovednega tačka. Ravno z njim je bil prisoten na nacionalni televiziji kar 13 let kar pa je zagotovo svojevrsten rekord.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...