-- OGLAŠEVANJE --

Rešitev Zasavja v poklicih, ki danes sploh še ne obstajajo?

-- OGLAŠEVANJE --

V poletnih mesecih se število brezposelnih oseb zmanjša, največ povpraševanja v poletnih mesecih pa je po učiteljih in poklicih v gradbeništvu, pojasni Lijana Vidic Ristič, direktorica ZRSZ – območne službe Trbovlje.

Za družboslovce ni zanimanja

“Že leta ne beležimo povpraševanja po družboslovcih – zgodovinarjih, sociologih, filozofih, politologih, geografih. Prav tako zasavski delodajalci ne objavljajo oziroma jih objavljajo izredno redko, prostih delovnih mest za arhitekte, administratorje, šivilje, telefoniste,” pojasni direktorica.

Na splošno je bilo letos največ zanimanja po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, natakarjih, čistilcih, zidarjih, mehanikih, mizarjih, pleskarjih, strokovnih delavcih v zdravstvu, zdravnikih specialistih.

“Napovedovati prihodnost je težko”

Lijana Vidic Ristič

“Tehnologija in razvoj se spreminjata tako hitro, da strokovnjaki ocenjujejo, da se bo čez dve do tri desetletja pojavilo kar 65% poklicev, ki danes sploh ne obstajajo, zato je napovedovanje prihodnosti težko,” pravi Vidic Rističeva.

In kateri so poklici prihodnosti, povprašamo direktorico, ki nam pojasni, da iz tujih raziskav sledi, da bodo verjetno poklici prihodnosti naslednji: IT strokovnjak, sistemski informator, menedžer v bolnišnici, podjetniški svetovalec, strokovnjak oglaševanja, zavarovalniški svetovalci, tržni svetovalec, zdravnik, elektronik, strojni inženir, specialist za pokojninsko zavarovanje, pravni svetovalec, medicinska sestra, poklici povezani z zelenimi delovnimi mesti oz. ekologijo ter ravnanjem z odpadki, poklici s področja biomedicine, kemije in razvoja novih materialov, poklici s področja nege in wellnesa.

SORODNI ČLANKI:

Zasavci v akcijo! Z dobro idejo do zaposlitve

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --