14.5 C
Trbovlje
sobota, 1. oktobra 2022
ZON.siAktualnoAneksi: Prva na vrsti knjižnica, bo sledila kolesarska steza?

Aneksi: Prva na vrsti knjižnica, bo sledila kolesarska steza?

Občina Zagorje ob Savi se pri investicijskih projektih že sooča s prvimi podražitvami projektov. Za obnovo Knjižnice Mileta Klopčiča se je projekt zaradi krize in dodatnih del podražil za slabih 72.000 evrov, občina bo manj denarja dobila tudi od ministrstva za kulturo. Izvajalec del se sooča tudi s težavami pri dobavi materialov, zato so zaprosili za podaljšanje dinamike izvajanja projekta do aprila prihodnje leto. 

Matjaž Švagan

Ministrstvo za kulturo bo tako zagorski knjižnici namenilo dobrih 228.000 evrov, 24.000 evrov manj, kot je bilo sprva načrtovano. Župan Matjaž Švagan je zato pred svetnike na zadnji seji občinskega sveta položil sklepe, s katerimi so spremenili dinamiko financiranja projekta obnove knjižnice. Kot je poudaril, bo selitev knjižnice potekala v skladu z načrti, kljub vsemu pa bodo otvoritev prestavili na konec leta oziroma začetek prihodnjega leta. 

Zdaj bo dovolj še novo igrišče pri Proletarcu

Vrednost projekta po tekočih cenah z vključenim davkom na dodano vrednost tako po novem znaša 434.613 evrov, pri čemer bo občina Zagorje iz svojega proračuna zagotovila 206.000 evrov. Letos bo za širitev knjižnice občina namenila 194.000 evrov lastnih sredstev, prihodnje leto pa vsa sredstva ministrstva za kulturo in 11.000 evrov lastnih sredstev. 

Pri knjižnici bodo potrebna dodatna dela, težave imajo tudi z dobavo materialov.

Zaradi takšne dinamike financiranje se bo letos na postavki za investicijo v knjižnico sprostilo 192.000 evrov. Od tega bodo 160.000 evrov prenesli na postavko investicije Zavoda za šport Zagorje, kjer bo največji del šlo za igrišče za košarko pri Proletarcu, 31.886 evrov pa bodo namenili za investicije in investicijsko vzdrževanje javnih kanalizacijskih sistemov in CČN Zagorje. Zavod za šport bo tako letos za investicije dobil 306.000 evrov, na postavki za investicije v kanalizacijo pa bo skupaj na voljo 291.000 evrov. 

Na omenjeni postavki občina letos načrtuje predvsem nujna nepredvidena investicijsko vzdrževalna dela, dodatna sredstva, ki so jih prenesli s postavke za knjižnico pa bodo namenili za financiranje investicijsko vzdrževalnih del na področju kanalizacijskega omrežja, pojasnjujejo na zagorski občini. 

Kaj vse se še bo podražilo?

V teh razmerah je mogoče pričakovati tudi podražitev kolesarske steze.

Švagan je na zadnji seji sicer znova poudaril, kako se v gradbeništvu vse draži. “Če smo v času epidemije za občinske ceste namenili 1,5 milijona evrov, bi nas to danes prišlo med 3,3 in 3,5 milijonov evrov,” je na primeru razmere na trgu predstavil Švagan, ki ga je prav tako strah, kako bo z aneksom za kolesarsko stezo. Ta naj bi stala 6,5 milijonov evrov, od tega bo 5 milijonov evrov občina krila iz evropskih sredstev. Deset odstotkov podražitve projekta zakonsko nosi izvajalec, vse ostalo pa pade na lokalno skupnost, je dejal Švagan in dodal, da gradnja kolesarske steze sicer poteka po načrtih, zato verjame, da bo zaključena v roku. 

“Delujemo racionalno, razvojno in izredno previdno,” je še poudaril Švagan, ki z ekipo prav tako še čaka, kakšne bodo ponudbe za gradnjo krožišča in obnovo mostu pri vhodu v zagorsko dolino, ter za krožišča in prenovo ceste v Kisovcu. 

SORODNI ČLANKI:

Švagan: Cene gradbincev v nebo in veljajo le po nekaj dni

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V Retju prikaz najboljših jahačev in brezplačno jahanje ter aktivnost za obiskovalce

Trboveljsko konjeniško društvo, ki ima svoje prostore v Retju, v soboto pripravlja dogodek, kjer bi se radi predstavili in pokazali tudi napredek domačih jahačev....
X