Podjetniki in kmetje, ne pozabite na pomoč za omilitev posledic dviga cen energentov

0
943
Slika je simbolična.

Podjetniki in kmetje, še do konca meseca lahko v e-Davkih prevzamete vlogo za pomoč pri odpravi škode zaradi dviga cen energentov. Rok za oddajo vlog je nato 15. april 2022, finančna uprava pa bo pomoč izplačala po prvomajskih praznikih, 5. maja 2022.

Do pomoči so upravičene pravne in fizične osebe v gospodarstvu in kmetijstvu, ki so svojo dejavnost v Sloveniji registrirale najpozneje 1. decembra 2021 in jim bodo stroški energije letos narasli za več kot 40 odstotkov v primerjavi z lani.

Višina pomoči bo odvisna od deleža, ki ga sami stroški energije predstavljajo v poslovnih odhodkih upravičenca in od višine čistih prihodkov od prodaje, pojasnjujejo v finančni upravi.

V Zasavju je do te pomoči potencialno upravičenih 4327 poslovnih subjektov, kolikor jih je bilo v Litiji, Zagorju, Trbovljah in Hrastniku registriranih na zadnji dan minulega leta. Od tega je bilo gospodarskih družb 1097, samostojnih podjetnikov pa 2194, kažejo podatki Poslovnega registra Slovenije, ki so objavljeni na Ajpesu.

SORODNI ČLANKI:

Bo po rekordnih cenah goriva število avtomobilov v Zasavju (spet) upadlo?