17.9 C
Trbovlje
nedelja, 26. junija 2022
ZON.siAktualnoPo vojni dobil komando, da se vključi v regijski štab

Po vojni dobil komando, da se vključi v regijski štab

Več kot 20-letna vpetost

Jože Forte

Ker je Jože Forte prejel pred leti že srebrno priznanje civilne zaščite, je bil ob vnovičnem predlogu in potrditvi tega, da se mu letos podeli še zlato, odkrito presenečen. “Lani v času covida sem omenil, da bi zaključil z vlogo poveljnika regijskega štaba civilne zaščite, pa me je Šestan kar pobaral, da bo v tem primeru potrebno najti namestnika,” opisuje zaključevanje njegove dobri dve desetletji dolge poti v vlogi poveljnika regijskega štaba civilne zaščite, ki jo je sicer prevzel od Jožeta Lapija, ko je le-ta odšel v pokoj.

Svojo vključenost v področje sistema sil zaščite in reševanje izpostavlja po gradbeni stroki: “Vpet v to delo sem postal z letom 1991, po vojnem času, ko sem dobil komando, da razdolžim vojaška oblačila in se vključim v sistem civilne zaščite, tako da sem z aktivnostmi nadaljeval v regijskem štabu kot strokovnjak za plazove,” pripoveduje.

Komisija za nagrade in priznanja Civilne zaščite se je letos na osnovi prejetih predlogov odločila podeliti 284 priznanj, med katerimi jih je šest šlo tudi v roke zasavskih prizadevnežev za pomoč v stiski – zlato priznanje je prejel zdaj že nekdanji dolgoletni poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Jože Forte.

Obdobje najbolj vidnega prispevka zaznamovano s poplavami

Dejavnosti, ki so terjale največjo angažiranost, so bile povezane s poplavami v Trbovljah, ko je pravzaprav po vseh okoliških vaseh vsak potok postal hudournik in tudi Trboveljščica je zalila precejšen del mesta. “Takrat sem veliko sodeloval z občinskimi organi civilne zaščite, še v najbolj obsežni meri pa z Milanom Žnidaršičem (op.a. direktorjem komunale), s katerim sva prehodila praktično celotno Trbovlje in vse hribovske vasice ter definirala najbolj nujne sanacijske ukrepe, ki so bili takrat potrebni,” se spominja Jože Forte, prejemnik zlatega priznanja civilne zaščite.

Ob svetovnem dnevu civilne zaščite 2022 je bilo podeljenih 132 bronastih, 82 srebrnih in 29 zlatih priznanj ter 40 plaket in en kipec Civilne zaščite Republike Slovenije – skupno 284.

Tudi član PGD Klek, a čas in srce v polnosti daje projektiranju

Jože na svojem delovnem mestu

61-letni sogovornik Jože, ki je član prostovoljnega gasilskega društva Klek, a kot pravi “bolj posvetovalno in podporno, ne pa v operativni smeri,” je bil sicer že pozvan s strani gasilskih tovarišev, da bi se tudi po plati posredovanja vključil, a se na tem področju ni nikoli zares videl. “Jaz sem projektant in že takrat nisem imel časa, pa ga tudi danes nimam za kaj drugega kot načrtovanja cest,” preprosto pojasni in ponazori dejstvo, da se je kot inženir gradbeništva povsem predal stroki, ki jo je usvojil po službeni in poklicni plati.

V nekaj malega prostega časa, ki mu poleg projektiranja ostane, pa zelo rad Jože Forte poprime za teniški lopar in v zimskem času nadene tudi smučarsko opremo ter s smučmi vijuga po belih strminah. V preteklosti je z vidika obeh rekreativnih športov tudi tekmoval, a kot poudarja, na sindikalni ravni, ko je zaposlene poleg službenih nalog pogosto povezovala še želja po rekreativnem športu.

SORODNI ČLANKI:

Zaradi njih bolj mirno spimo

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X