-0.5 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.siAktualnoPo skoraj 170 letih, koroni in krizi rudarski pleharji še kako »živi«

Po skoraj 170 letih, koroni in krizi rudarski pleharji še kako »živi«

Obeta se odličen koncert v znamenju filmske glasbe, kar je, kot pravijo godbeniki – »dolg iz časa korone«. Na intenzivnih vajah so Hrastničani pihnili v svoja glasbila, da bodo poslušalce že to soboto navdušili ob zvokih glasbe iz najodmevnejših filmov.

Rudarska godba Hrastnik bo v soboto 18.6. ob 19.00 uri v športni dvorani izvedla koncert filmske glasbe.

 

Ta koncert predstavlja še dolg iz obdobja korone, izvemo, kajti koncert s filmsko tematiko je bil planiran za leto 2020. »Takrat smo sicer tudi uspeli izpeljati koncert v atriju pred bazenom, ampak z drugačnim repertoarjem,« pove klarinetist Primož Frajle.

Priprave za letni koncert so člani Rudarske godbe Hrastnik začeli že januarja, pred mesecem pa so izvedli še tridnevne intenzivne vaje v Radencih ob Kolpi. Najstarejše društvo v Sloveniji, torej rudarska godba, je vajena nenavadnih situacij. In tudi v Radencih ni šlo brez. Zaradi nesreče v Melaminu so jim na tridnevnih vajah odsvetovalo uporabo vode – ne le za pitje, tudi za umivanje rok in tuširanje. A vedno iznajdljivi pleharji so se znašli, povedo z nasmeški, ki skrivajo še kakšno »ne toliko za objavo« zgodbo.

Repertoar pripravljen za soboto je primeren za vse generacije. Mlajše generacije bodo uživale v zvokih iz animiranega filma »Frozen«, starejši pa se bodo spominjali mafijske trilogije »The Godfather«. Pa še kaj, kar te dni še ne smemo izdati, namigne Frajle.

Dirigent rudarske godbe Uroš Razpotnik pa je prihajajoči koncert komentiral takole: »Projekt s filmsko glasbo smo izvedli že leta 2015, smo se pa zaradi dobrega odziva publike odločili, da speljemo še en takšen projekt, seveda z drugo vsebino in novimi skladbami. Repertoarja je namreč ogromno, to so ljudem poznane in ljube skladbe, hkrati pa užitek in tudi izziv za godbenike, saj filmska glasba od izvajalca zahteva preciznost in veliko znanja. Projekt je bil nastavljen pred obdobjem korone, ki pa nas je ustavila tako, da ta koncert prihaja z dvoletno zamudo. Zato se ga toliko bolj veselimo in upamo, da tudi tokrat navdušimo naše zveste poslušalce.«

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Delavnice v trboveljskih KS-ih: Naredili bodo vizijo mesta

Trboveljska občina bo v naslednjih dneh pripravila delavnice po vseh krajevnih skupnostih, zato da bi skupaj sestavili vizijo in cilje nove strategije Občine Trbovlje.  "Vaš...