-- OGLAŠEVANJE --

Po prvem letu v zasavski regiji: To je en velik PLUS za Litijo

-- OGLAŠEVANJE --

Litija je v letošnjem letu prešla iz zahodne v vzhodno kohezijsko regijo in iz osrednjeslovenske statistične v zasavsko. Že pred iztekom prvega leta v novi ureditvi s tem v Litiji prepoznavajo številne prednosti in pridobitve.

Da je to le pridobitev za njih, so ocenili že leta 2012. Kot je razvidno iz uradnih dokumentov, je Občina Litija tamkajšnjemu občinskemu svetu konec marca 2013 predlagala izločitev iz t.i. ljubljanske statistične regije ter nadalje Vladi Republike Slovenije, da se pri evropskem statističnem uradu Eurostat prične postopek za spremembo Uredbe o območjih kohezijskih regij. “Litija je edina občina v Sloveniji, ki ji je uspelo po vstopu v EU spremeniti ta območja,” pripoveduje župan Občine Litija Franci Rokavec, zadovoljen, da odslej lahko litijska občina pridobi znatno več sredstev iz naslova kohezijske politike EU, obenem pa preteklo osemletno obdobje poudarja v smislu dolgotrajnosti postopkov v Evropski uniji.

Z novo umestitvijo več denarja!

Eno je finančni vidik tega prehoda. Če gledamo primerljive občine v Zasavju in Litijo, so spremembe na bolje razvidne zlasti v zadnji finančni perspektivi; prejšnja je bila občutno drugačna – z vidika denarja, pojasni prvi mož Litije, gre za napredek v razmerju 1:5 (samo na enem od segmentov). “To je zelo velika razlika, v višini 4 oziroma 5 milijonov,” pojasnjuje prehod in boljše izhodišče za Litijo Rokavec. Drugo zelo pomembno dejstvo pa je tudi: “Občine ob reki Savi in občine, katere smo medsebojno povezane z železniško ter cestno povezavo, se nahajamo v isti dolini, se ukvarjamo tudi s pravičnim prehodom iz premogovnih (rudniških) regij – vse to so naše skupne točke in imamo toliko skupnih interesov, da je edino prav, da je Litija storila ta korak.”

ZA zasavsko pokrajino in ZA razvoj

Pred priključitvijo Litije je bila zasavska statistična regija manjša, ki pa se je s pripojitvijo omenjene občine občutno razširila. “Ste kot župan naklonjeni pokrajinski zakonodaji?” stopiva v pogovoru korak naprej: “Absolutno! In upam, da bo v Sloveniji prišlo do spoznanja in političnega dozoritve, da je smiselna in koristna ustanovitev pokrajin, ter da bo Litija sestavni del bodoče zasavske pokrajine.”

SORODNI ČLANKI:

Svet regije prikimal ideji o Zasavski pokrajini

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Opa! Nogometna vročica na velikem platnu v zagorskem Pristanu

25. junija, ko v Sloveniji praznujemo dan državnosti, se bo v "zagorskem pristanu" odvijal prenos tekme Evropskega nogometnega prvenstva med ekipama Slovenija in Anglija. Za...
-- OGLAŠEVANJE --