0.2 C
Trbovlje
sreda, 6. decembra 2023
ZON.si1+1=2Po kolmastih stopnicah, da boste vedeli da tisto na zagorski tržnici ni...

Po kolmastih stopnicah, da boste vedeli da tisto na zagorski tržnici ni raca

Učiteljica Nina Jelen in ravnateljica Osnovne šole Ivana Skvarče Zagorje Kristina Renko sta zasnovali učno pot Po kolmastih stopinjah, ki bo tako otrokom kot tudi odraslim približala zgodovino mesta. Pot teče od Okrogarjeve do Skvarčeve šole in na simboličen način povezuje dve zagorski osnovni šoli.

Tisti, ki jo bodo prehodili, se bodo na poljuden način seznanili z dediščino preteklosti, saj bodo na kolmastih stopinjah našli mnogo simbolov, ki nas zaznamujejo še danes. Pot se začne pri OŠ Toneta Okrogarja in se nadaljuje do nekdanje rudniške kopalnice, vašhave, nato poteka po Cesti Borisa Kidriča – mimo Kopitarjevega spomenika rudarskim rodovom, arheološkega najdišča in nekdanjega domovanja dr. Slavka Gruma. Pohodniki se odpravijo nazaj proti Pristanu, kjer pozdravijo Perkmandeljca, prečkajo most ljubezni in se mimo stare parne lokomotive odpravijo čez park dr. Janeza Drnovška, kjer se ustavijo pri poldnevniku in Drnovškovem kipu. Nato gredo mimo zagorske fibule do mestne ploščadi, mimo občinske stavbe, domovanja nekdanjih Sokolov (današnjega Partizana) in nadaljujejo do Cankarjevega trga ter zaključijo pot pri OŠ Ivana Skvarče.

Na trasi poti jih bodo spremljale informativne table, ki jih financira Občina Zagorje ob Savi in jih nameščajo v teh dneh. Postavljene bodo na fasadi Partizana, na stopnišču proti Cankarjevem trgu, dve na šolski pešpoti nad Sparom in ena na novem zidu pod avtobusno postajo v Toplicah.

Kristina Renko

Do začetka maja pa bosta izšli tudi brošuri, ki sta ju pripravili Nina Jelen in Kristina Renko. Ti bosta služili kot vodnika po poti, kjer bo na poljuden način predstavljena zgodovina Zagorja ob Savi, ki jo pripoveduje Perkmandeljc, priložene pa bodo tudi različne zabavne naloge za učence. Izid brošur bo financirala Občina Zagorje ob Savi.

»Res sem vesela, da je ideja, ki je nastala nekega lepega, toplega dne, ko sva se z učiteljem Dejanom Kramžarjem pogovarjala, kako fino bi bilo, če bi po Zagorju imeli nekakšno učno pot, s katero bi otroci in tudi tisti starejši otroci pa kakšen popotnik v mestu spoznali naše lepo mesto, ljudi in preteklost, obudili kak spomin in odkrili zaklad, ki ga mogoče prej niso poznali, sedaj dozorela. Ideje takrat sploh še nisva izrekla čisto na glas, pa se nama je že pridružila ravnateljica Kristina Renko, ki je že nekaj let sanjarila o podobni reči. Vsi trije smo namreč ugotovili, da včasih kak otrok (pa tudi kak starejši otrok!) misli, da imamo v Zagorju na tržnici kip race (kip race, ki je v resnici fibula). Ko so se nam pridružili še ilustratorka Barbara Lekše, ki je ujela Perkmandeljčevo lepoto, krasoto in čudovitost, ter jo ovekovečila v knjižici in na tablah, Špela Starc Kovač, ki je vse to spravila v eno tako lepo celoto in župan Matjaž Švagan, ki je s Perkmandeljcem posedel v županovi dnevni sobi (na ploščadi, se ve), kjer sta opazovala svoje Zagorjane in razglabljala o tem, kako je Zagorje lepo, je nastal odličen projekt, ki se ga vsi res veselimo in nestrpno čakamo prve odzive,« je o učni poti Po kolmastih stopinjah povedala Nina Jelen.

Nina Jelen izbranka Slovenije med najboljšimi učitelji sveta

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTO: Iz Dola je Miklavž odšel na veličasten sprevod v Zagorje

Miklavž se je najprej ustavil na Dolu pri Hrastniku, kjer so pripravili bazar, nato pa se je v spremljavi orkestra, bruhalcev ognja in množičnih...