-- OGLAŠEVANJE --

ZGODBA: Huda nesreča ga je prikovala na posteljo, zdravstvo je obupalo, a domači nikoli!

-- OGLAŠEVANJE --

Osem let bo minilo odkar se je, takrat 20 letni Marko Anžlovar, ponesrečil pri delu v gozdu in utrpel hudo poškodbo glave. Domači se spominjajo, da so jim takrat rekli naj se od Marka poslovijo, pa so kljub temu verjeli, da to še ni slovo. Marko okreva, pri okrevanju pa mu bo v pomoč tudi naprava, ki je bila kupljena s sredstvi akcije Manj svečk za manj grobov.

Slabi obeti in optimizem domačih

Skoraj 16 mesecev po nesreči je Marko preživel v bolnišnicah. Čeprav so jim zdravniki svetovali zavod, se spominjata njegova starša, so že takoj vedeli, da ga bodo vzeli domov. Nihče od domačih ni verjel slabim napovedim zdravnikov. “Ne vem od kje smo črpali to moč, ampak jaz sem vedela, da bo zmogel. Doma smo se bodrili med seboj, prevzeli smo vsak svoj del – kar pač zmoremo. Potem je vse nekako steklo, od prvega dneva smo verjeli, da se bo izšlo. Ni se vrnil, da ostane na aparatih, ampak da napreduje,” nam je zaupala sestra Maja Rome Anžlovar, ki je hvaležna posameznikom v slovenskem zdravstvenem sistemu, na splošno pa zelo razočarana.

Ko so Marka dobili domov, je bil nepremičen. Da tudi glave ni premikal, se spominja Maja, je pa z njimi komuniciral z očmi. Sami so plačevali fizioterapevte, da so kar pri njih doma izvajali terapije in razgibavanja s pomočjo prve MOTOmed naprave, ki jo je dobil preko humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov.

Po tem, ko je zopet spregovoril prvo besedo, je vsak dan napredoval

“Po 4 letih in 3 mesecih je znova spregovoril prvo besedo,” je bila ponosna sestra. Po tem pa vsak dan kakšno novo, izboljšal se mu je tudi spomin in na splošno je, glede na poškodbo, hitro napredoval. “Nato smo ga počasi vključili v družbo, peljali ven, k prijateljem,” je povedala Maja, ki je vesela, da ima prijatelje, ki ga po nesreči niso pozabili. Še zdaj ga obiščejo, mu pridejo voščit za rojstni dan in ga peljejo tudi na sprehod, ko jih obišče na igrišču. “Marko je bil vedno zelo družaben, rad je užival življenje na svoj način, bil je večni optimist. Po tem, ko je po nesreči znova spregovoril, je tudi motivacija zrasla, res je borec. Jaz mislim, da je on eden od dokazov čudežev – čudež medicine in kaj zmore človeško telo,” je prepričana Maja.

Nova naprava za večji uspeh pri okrevanju

Ker je Marko vztrajno pridobival nazaj zmogljivosti, prejšnja naprava za ležeči položaj ni bila več zadostna. Potreboval je novo. “Vsi pripomočki ogromno nanesejo, res smo hvaležni za vso pomoč, ki smo je deležni,” so povedali domači in dodali, da je družinska prijateljica Marku pred kratkim podarila rabljen električen voziček, ki ga bo sčasoma lahko upravljal sam. Da pa bo prišel do stanja, v katerem bo lahko sam vozil voziček, je prejšnji teden prejel novo MOTOmed napravo za sedeči položaj. Tudi to so mu podarili s sredstvi, zbranimi v akciji Manj svečk za manj grobov ter s prispevkom Občine Zagorje in Rdečega križa Zagorje. “Zelo sem vesel, da smo zbrali toliko sredstev, da sproti pomagamo tistim, pri katerih se pokaže potreba. Danes smo znova pri Anžlovarjevih, katerim smo pred petimi leti že podarili MOTOmed napravo. Srečni smo, da je Marko, tudi s pomočjo naprave, tako napredoval, da jo danes več ne potrebuje in jo daje v uporabo naprej. Mi pa smo mu podarili novo, na kateri bo lahko delal sam in še bolj napredoval,” je razložil Primož Jelševar, ki je vodja humanitarne akcije v Zagorju, kjer so že vrsto let zelo uspešni pri zbiranju sredstev.

Markova sestra Maja je pri tem dodala še, da ga bo dodaten aparat še bolj motiviral. “Prejšnjega ni mogel aktivno poganjati, tu pa lahko že sam aktivno prekolesari tudi 100 metrov. Že zato, ker sedi, se mu mišice še dodatno krepijo, on pa lahko ob vadbi pri oknu še opazuje naravo,” je zaključila Maja. Starši so dodali še, da bodo staro napravo dali v upravljanje Rdečemu križu Zagorje, ki ve, kdo jo kar najbolj potrebuje.

Zasavci zbrali več kot 15.000 evrov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

NEVERJETNO: Projekta trboveljskih dijakov z mednarodno postajo poletela v vesolje

Na Mednarodni vesoljski postaji so astronavti uporabljali program, ki so ga napisali dijaki 2. in 3. letnika Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Dijaki...
-- OGLAŠEVANJE --