21.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.siAktualnoPo enem mesecu znova požar na Uničnem

Po enem mesecu znova požar na Uničnem

Sinoči je zagorelo na deponiji Unično. Na možnost morebitnega požara, ki se je izkazal za dejanskega, je sicer opozoril občan, ki je v zraku zaznal vonj po plastiki in ob 18h so se gasilci odpravili v Brdce, kjer so se lotili gašenja.

Foto: Dolski gasilci (PGD Dol pri Hrastniku)

Vodja intervencije iz PGD Dol pri Hrastniku Urban Romih je povedal: “Prišlo je do samovžiga. V notranjosti deponiranih odpadkov počasi tli, ker pa so delavci del odpadkov odkopali zaradi prestavitve v druge etaže, je prišel med odpadke zrak, za kisik pa vemo, da pospešuje gorenje.”

Bagerist je tekom intervencije na problematičnem območju odpadke odkopal in razgrnil, gasilci so jih pogasili ter nato celotno območje dodobra namočili z vodo. Po podatkih vodstva Ceroz-a so tamkajšnji zaposleni preko noči spremljali dogajanje in merili temperaturo, ki pa do danes zjutraj ni naraščala.

Prisotna je bila tudi policija, navzoč pa še direktor Ceroz-a Enes Rakovič, ki je razkril, da je do požara prišlo v podobni liniji kot nazadnje, da pa ga je zaradi nizkih temperatur (-3 stopinje Celzija) vseeno pojav presenetil. “Požari na deponijah niso stalnica, so pa razumljivo prisotni. Odpadkov je veliko, nihče ne ve, kaj vse je v teh gmotah, nakopičene smeti ter medsebojno različni materiali pa seveda delajo svoje, “ je še dejal.

Na intervenciji je sodelovalo skupno 37 gasilcev iz treh gasilskih društev, ki so požar uspešno pogasili. Navzočih je bilo devet gasilcev iz PGD Marno, 15 iz PGD Dol pri Hrastniku in 13 iz PGD Hrastnik.

Zaposleni Ceroz-a so stanje na kraju dogodka spremljali preko noči, danes pa že teče nadaljnje preverjanje. “Morda so kje še kakšna žarišča; s tem namenom se danes še dela na območju sinočnjega požara – da se morebitne vire najde in zajezi,” je še sklenil prvi mož Ceroz-a, ki je omenil, da sta zadnja dva požara pravzaprav edina v vsem času, odkar vodi zasavski regijski center za ravnanje z odpadki.

SORODNI ČLANKI:

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

 

 

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zaprtje hrastniškega bazena letos 3 tedne prej kot ponavadi

Bazen Hrastnik, ki deluje pod okriljem javnega zavoda KRC Hrastnik, bo letos - iz več razlogov - svoja vrata zaprl predčasno.  Tokrat bo bazen zaprt...
X