-0 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.siAktualnoPlaz poškodoval spomenik talcem

Plaz poškodoval spomenik talcem

Na zagorskem pokopališču stoji spomenik talcem, ki je bil z odlokom razglašen za zgodovinski spomenik. Zaradi plazenja terena se je le ta nagnil in obstaja nevarnost, da se prelomi.

Monolitni kamen narejen iz peščenca, z reliefom in vklesanim posvetilom ter imeni talcem je potrebno sanirati nemudoma, so danes opozorili na zagorski občini. “Zaradi plazenja terena se je spomenik nagnil, na spodnjem delu so nastale razpoke, prav tako pa je razpokal tudi kamnit okvir v katerem stoji”.

Razpoke potekajo okrog celega spomenika, še pojasnjujejo na občini in obstaja nevarnost, da pride do preloma bloka na spodnjem delu, zato je potrebno poškodbe čim hitreje sanirati.

Obnova bo zahtevna

Zaradi zahtevne obnove spomenika se bo restavriranje izvedlo v ateljeju, zato bo potrebna demontaža spomenika z ustrezno mehanizacijo ter prevoz v delavnico. Poleg spomenika pa bo potrebno izkopati tudi javor v zelenici, ta bo do obnovitve spomenika shranjen v drevesnici.

Po končani obnovi spomenika bo ta pripeljan iz delavnice in znova postavljen na pokopališče. Ponovno bodo zasadili javor in okolico hortikulturno uredili.

Restavratorska dela je občina zaupala akademskemu kiparju restavratorju Aleksanderu Šilesu, ki je restavriral tudi spomenik rudarjem nasproti trgovine Spar.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

FOTO: Nov oder in scenska tehnika, pa luči …!

Potem ko je KC Delavski dom Zagorje pred tremi leti popolnoma obnovil in zamenjal ozvočenje v dvorani in tako omogočil optimalne pogoje za vrhunski...
X