-- OGLAŠEVANJE --

Pavšali zasavskih poslancev: Poleg plače še skoraj 30 tisočakov na mandat!

-- OGLAŠEVANJE --

V nedavno objavljenem prispevku na temo poslanskih plač smo napovedali, da bomo preverili, za kaj zasavski poslanci mesečni pavšal porabljajo – torej več sto evrov, ki jih lahko namenijo za skoraj karkoli – ali pa direktno v neobdavčen žep.

Če vzamemo znesek 600 evrov na mesec – to pomeni, da poslanec v enem mandatu prejme skoraj 30.000 evrov – za stroške (seveda poleg plače, prevoza in malice ter ostalih ugodnosti – kot so stanovanje, računalnik, telefon, pisarna … ).

Medved izpostavlja prevozne stroške

Rudi Medved, ki je od marca letos predsednik preiskovalne komisije, je povedal, da prejema mesečni pavšal v višini 500 evrov in da gre za znesek, ki je namenjen za delo poslanca na terenu, torej zunaj Državnega zbora. V svoji funkciji ima “veliko poti na različne konce Slovenije, včasih tudi večkrat na teden, pa velikokrat tudi ob sobotah ali nedeljah,” kjer v osebnih pogovorih z ljudmi pridobiva pomembne informacije za delo komisije in podlago za zaslišanja prič. “To se je še posebej intenziviralo v poletnih mesecih, še bolj pa od septembra dalje, ko v okviru komisije potekajo tudi zaslišanja. To delo na terenu je povezano tudi s stroški, posebej stroški prevoza in v času podražitev so se ti stroški tudi povišali. Tako gre kar velik del pavšala za pokrivanje teh stroškov,” je konkretiziral Medved.

Siter prejema 600 evrov, pisarno deli z Banko hrane

Dvojna namembnost: pisarna in Banka hrane

Poslanski pavšal, po katerem je bil povprašan Primož Siter in ki ga prejema ob plači, v njegovem primeru znaša 600 evrov. “Delež svojega poslanskega prihodka vedno namenim drugim. Upokojencem, otrokom, pomoči potrebnim, tudi humanitarnim organizacijam … Statut stranke Levica pa me zavezuje, da z delom svoje plače financiram tudi terenske aktivistične dejavnosti,” še odgovarja. Ne more se izogniti komentarju zdajšnjega stanja v državi, tudi na račun vsesplošnih podražitev: “(Energetska) revščina je sistemski problem in boleče prisotna. Solidarnost pa je najboljša akcija, zato sem pomoči drugim vedno in redno moralno zavezan. Tudi zdaj,” pripoveduje ob omembi, da redno sodeluje pri organizacijo dobrodelnih koncertov, stopil je tudi v vrste prostovoljcev Rdečega križa, svojo poslansko pisarno v Trbovljah pa Primož Siter daje v (so)uporabo kot razdelilno mesto humanitarni organizaciji Banka hrane.

Ivan Hršak se na zastavljena vprašanja, kljub večkratnim pozivom, ni odzval.

Han: “Poslanski pavšal ni priboljšek.”

Poslanski pavšal poslanske in poslanci sicer prejemajo na podlagi 29. člena Zakona o poslancih, namenjen pa je za pokrivanje stroškov pri opravljanju poslanske funkcije – za pokrivanje stroškov terenskega dela, višina pavšala pa se določa na podlagi oddaljenosti stalnega prebivališča poslanca od sedeža Državnega zbora. “Distribucija gradiva, prevozni stroški, predstavitev v medijih, stroški, povezani z obveščanjem v volilni enoti o poslanskih aktivnostih, vse to med drugim pokriva poslanski pavšal,” smo prejeli uvodno pojasnilo s strani poslanca Matjaža Hana. Ta je dejal, da zanj poslanski pavšal ni “priboljšek”, temveč odgovornost, da politiko in njegovo delo približa ljudem, ki so ga izvolili in katerih predstavnik je v parlamentu. “Poslanski pavšal tako sam koristim za pokrivanje stroškov zgoraj naštetih aktivnosti v volilni enoti, v kateri so me ljudje izvolili, pa tudi izven,” opisuje Radečan, ki dodaja, da je bil upoštevajoč ukrepe veliko na terenu, nekaj v okviru povabil, ki jih je prejel s strani različnih družbenih organizacij, društev in posameznikov ali stranke.

Ob letošnjem dnevu žena gostjam v Radečah topel napitek gratis

“Nikoli nisem štel vseh stroškov, ki so pri mojem poslanskem delu nastajali kot stroški, povezani s terenskim delom, distribucijo gradiva, fotokopiranjem, malimi pogostitvami ljudi ob različnih srečanjih, donacijami, srečanji z državljankami in državljani, tiski letakov, povabil, stroški goriva… Vem pa, da so ti mnogokrat presegli znesek poslanskega pavšala, ki ga z naslova poslanske funkcije prejemam,” je še zapisal.

POSLANČEVA OBVEZNOST: V skladu z zakonom je vsako leto januarja potrebno oddati  poročilo o porabi sredstev Mandatno volilni komisiji, ki bi v primeru neoddanega poročila ali neskladij zaustavila izplačilo pavšala.

 

Soniboj Knežak konkreten!

Del pavšala tudi za kostanjev piknik

V zadnjih mesecih se je Soniboj Knežak “udeležil oziroma odzval na vabilo na preko 30 dogodkov, organiziral več srečanj z volivci ter jeseni dva kostanjeva piknika”. Z izvedbo aktivnosti (srečanj izven pisarn) so seveda povezani tudi stroški npr. “najema prostorov, pogostitev, obveščanja, tiskanja, skratka, vse kar je opredeljeno kot namenska poraba sredstev razen prenočevanja in dnevnic, saj gre za majhno volilno enoto in so vsi dogodki enodnevni,” je povedal Knežak in dodal, da poleg naštetega vsako leto daruje v razne humanitarne namene pomoči potrebnim – “v lanskem letu je bilo tega skupaj okrog zneska minimalne plače.”

 

SORODNI ČLANKI:

Vas zanimajo plače zasavskih poslancev? Pa še kaj vse zraven dobijo?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --