-- OGLAŠEVANJE --

Paket poslancev preprečil obravnavo “rudarske novele”

Združili so se poslanci SDS, SD in Desus ter skupaj preprečili obravnavo predloga zakona o sanaciji okolja na območju Celjske kotline in novele zakona o postopnem zapiranju rudnik Trbovlje - Hrastnik.

-- OGLAŠEVANJE --

Kot razlog so poslanci navedli nesorazmerno veliko število poslanskih predlogov zakonodajnih sprememb in nesistemski pristop, predvsem v celjskem primeru, poroča STA.

Vojka Šergan

Glede na to, da so obravnavo novele zakona o zasavskem rudnik preprečili tudi zasavski poslani, je prvopodpisana v postopku Vojka Šergan (SMC) ogorčena: “Kot že večkrat v zgodovini, so ljudem v Zasavju obrnili hrbet, čeprav gre za to, da se zagotovi dovolj časa za dokončanje sanacijskih del na degradiranih površinah, obvezen monitoring, ki ga zahteva Zakon o rudarjenju, da se izključi “nevarnost za življenje in zdravje ljudi in njihovega premoženja”. Ta ista koalicija je v sodelovanju izvedla projekt TEŠ6 in omogočila izgradnjo HE na spodnji Savi.”

Izvedba določenih del in monitoring po zaprtju

S predlaganimi spremembami bi se podaljšalo obdobje financiranja zapiranja rudnika, izvajal bi se monitoring tudi po zaprtju – to v zakonu niso predvideli. Vsa dela zaradi varčevalnih ukrepov sploh niso bila izvedena.

Seja je bila zaenkrat samo prekinjena, kar pomeni, da se bo le ta lahko nadaljevala in novela zakona še ni “padla v vodo”.

Janez Žlak

Direktor RTH Janez Žlak je težave – vdore zemlje, pronicanje vode, posedanje terena …skupaj s poslanko Šerganovo predstavil na Vladi in pojasnil, da so določena dela še prepotrebna in da Zasavje nujno potrebuje monitoring. Izjave na včerajšnji dogodek danes ni želel dati: “Preveč sem razočaran in jezen, da bi sploh kaj rekel, ne morem verjeti, da niti Zasavci ne držimo skupaj” in še dodal, da mora prespati, jutri pa bo sklical novinarje in obelodanil svoje mnenje.

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --