1.1 C
Trbovlje
četrtek, 9. februarja 2023
ZON.si1+1=2Otroci se vračajo v šolske klopi in na ceste!

Otroci se vračajo v šolske klopi in na ceste!

Šolske počitnice gredo proti koncu, otroci pa se vračajo v šolske klopi in na ceste. Starši, pripravite jih za varno udeležbo v prometu. Vozniki, vozite previdno in počasi!
 
Čez nekaj dni se začne novo šolsko leto, ko bodo spet pogosteje na cestah tudi otroci. Aktivnosti policije za zagotavljanje varnosti otrok na poti v šolo in iz nje sicer potekajo že nekaj časa, več pa jih bo zlasti v prvih šolskih dneh, ko bodo policisti med 1. in 12. septembrom 2014 bolj prisotni v okolici šol in vrtcev, po varnih poteh pa bodo spremljali tudi prvošolčke.
 

V nadzorih, ki se bodo izvajali predvsem v času, ko otroci prihajajo v šolo ali se iz nje vračajo domov, bodo policisti:
•    v okolici šol izvajali poostren nadzor prometa (kontrola hitrosti in umirjanje prometa);
•    preverjali bodo tudi: opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi (v nočnem času ali ob zmanjšani vidljivosti);
•    opremljenost in brezhibnost koles in koles s pomožnim motorjem ter mopedov, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki;
•    uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozu otrok;
•    tehnično urejenost vozil, s katerimi se prevažajo otroci v šolo;
•    pravilno parkiranje, zlasti v okolici šol in vrtcev.

Preventivne in ostale aktivnosti za varovanje otrok na poti v šolo in iz nje bodo policisti izvajali tudi v preostalih mesecih šolskega leta.

•    Vozniki, pazite na otroke!
Voznike opozarjamo, naj vozijo varno, otrokom pa omogočijo varno prečkanje ceste ter varen prihod v šolo in iz nje. Pravočasna ustavitev vozila bo veliko lažja in bolj varna, če bodo vozniki dosledno upoštevali omejitve hitrosti in jo povsod prilagodili razmeram na cesti.
 
•    Starši, pripravite otroke za varno šolsko pot!
Veliko lahko naredijo že starši sami. V policiji svetujemo, naj otroke (na njim primeren način) seznanjajo z osnovnimi prometnimi pravili, jim pokažejo, kako pravilno in varno prečkati cesto, jih opozorijo na nevarna mesta in situacije, zlasti pa s svojim zgledom poskrbijo za to, da bodo otroci znali pravilno ravnati v prometu.

Pri tem si lahko pomagajo tudi s preventivnimi plakati, ki so jih pripravili na kranjski policijski upravi v sodelovanju s kranjskim svetom za preventivno in vzgojo v prometu. Plakati prikazujejo najpogostejše prometne situacije, v katerih se znajdejo otroci.

otroci na cesti

vir: policija.si
 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tomaž Berginc: Kljub vsem izzivom lanskega leta smo podirali rekorde

Rekordna prodaja, številke pa že tako daleč, da ciljno ravnino 200 milijonskega mejnika praktično vidijo v daljavi. Zaradi nadpovprečnega uspeha, ki ga Tomaž Berginc,...
X