-- OGLAŠEVANJE --

Osnovna šola Trbovlje praznuje abrahama, podružnica pa kar 130 let

-- OGLAŠEVANJE --

Trboveljsko šolstvo v teh dneh praznuje kar dva jubileja. Abrahamskih 50 let praznuje Osnovna šola Trbovlje, ob njej pa zavidljivih 130 Podružnična šola Alojza Hohkrauta.

V torek so v sklopu obeh obletnic pripravili praznično prireditev, ki je potekala v Delavskem domu Trbovlje. V glavnih vlogah so bili šolarji. Svoje razkošne talente so na ogled postavili s petjem, plesom in s povezovalnim programom. K barviti proslavi pa so pripomogli tudi učitelji in ostali sodelavci zbrane osnovne šole.

V načrtu je izgradnja nove šole

Ob čestitkah in pohvalah šolam pa se je županja Jasna Gabrič dotaknila tudi prenove OŠ Trbovlje, ki se po njenih besedah v preteklosti ni posrečila. Zato je v pripravi izgradnja čisto novega objekta, ki naj bi zrasel na Opekarni.

Županja Jasna Gabrič

Občina je v zadnjih petih letih odkupovala zemljišča v Trbovljah, z namenom iskanja prostora za izgradnjo osnovne šole z vrtcem.” Na vprašanje o razlogu za izgradnjo šole skupaj z vrtcem Jasna Gabrič odgovori: “Iz prakse smo videli primere, kjer vrtec in šola odlično sodelujejo in ustvarjajo skupne programe. Tudi otroci imajo s tem tudi lažji prehod iz vrtca v šolo.

Nad projekti navdušena, nad lokacijo pa skeptična trboveljska ravnateljica je ob tem dodala:”Kot je bilo razbrati iz govora županje, spremembe ali prenove, v smislu investicij, v prihodnosti niso načrtovane ne na matični šoli, niti na kateri od podružničnih šol. Projekt izgradnje novega vrtca in šole sem videla in lahko rečem, da izgleda odlično.” Sprašuje pa se o smiselnosti postavitve v okolju, kamor je izgradnja predvidena. “Nekaj sto metrov stran že imamo šolo, OŠ Tončke Čeč, zato se bo s postavitvijo šole na tem območju posegalo v njihov šolski okoliš. Pojavlja pa se tudi vprašanje ali bo šola ob vrtcu podružnica OŠ Trbovlje ali morda celo samostojna šola,” za naš portal pove Petra Čede, ravnateljica Osnovne šole Trbovlje.

Spomini na trboveljsko šolstvo nekoč

Poleg OŠ Trbovlje, 130-letnico praznuje tudi Podružnična šola Alojza Hohkrauta. Leta 1892 je eno izmed najstarejših osnovnih šol v Sloveniji, v Trbovljah postavila trboveljska premogokopna družba. Ta se je najprej imenovala OŠ Vode, po naselju na Trgu Revolucije. Okoli leta 1960 pa nosi ime po Alojzu Hohkrautu, narodnem heroju (NOB) iz domačega okolja.

Večgeneracijska skupinska fotografija sodelavcev POŠ Alojz Hohkraut
Jožica Čede

V starih časih smo bili tudi navihani in poredni, čeprav malo manj kot so otroci v teh časih,” svoje osnovnošolske spomine začne obujati Jožica Čede in primerja svojo mladost s sedanjimi časi. “Veliko smo bili na igrišču. V šolo smo hodili peš, pa čeprav smo bili malo bolj oddaljeni. Imam pa iz šole Alojza Hohkrauta zelo dobre izkušnje in lepe spomine.

Najbolj lepo je bilo pozimi, ko smo se po zapadlem snegu spuščali kar na šolskih torbah,” pa se zanimive anekdote iz šolskih dni spominja Darinka Pavlovič.

 

V Trbovljah za začetek šole pripravljajo presenečenje, ampak …pssssst

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po malenkost hladnejšem vikendu je znova pritisnilo

"Na urgentnem centru sicer beležimo 30 odstotni porast obiska, ki pa ni posledica vročinskega vala," je s pojasnilom pričela vršilka dolžnosti strokovne direktorice in...
-- OGLAŠEVANJE --