0.4 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.si1+1=2Orjemo ledino - veliko je težav, vendar Zasavci smo vztrajni

Orjemo ledino – veliko je težav, vendar Zasavci smo vztrajni

V VDC Zasavje nikoli ne mirujejo. Projekt S teboj lahko so nadgradili s S teboj lahko po zasavsko. Upali so, da jim bo s tem v zvezi do septembra že uspelo urediti birokratske zadeve in vključiti številne posameznike in društva, vendar so birokratski mlini prepočasni.

V okviru sistemske mreže izvajalcev podpornih storitev iščejo društva in posameznike, s katerimi bi skupaj zgradili VIP mrežo podpornih storitev za zasavske uporabnike. Po besedah direktorice VDC Zasavje Špele Režun je med posamezniki največ odziva pri mlajših upokojenkah in mladih (dijaki in študenti), z društvi pa gre bolj počasi. Premik v načinu razmišljanja pri načrtovanju dela v društvih očitno potrebuje malo več časa. Zaenkrat zelo lepo sodelujejo z Društvom kineziologov in Društvom za zdravilne rastline, želijo si še več takšnih sodelovanj.

Prvi VDC v Sloveniji ki “dela po novem”

Da ponovimo. Projekt je namenjen razvoju in pilotnemu preizkušanju štirih skupin storitev socialnega vključevanja invalidov: usposabljanje za samostojno življenje, vseživljenjsko učenje, prebivanje s podporo in ohranjanje socialne vključenosti starejših invalidov.

V projektu S teboj lahko je bilo predvideno 750 ur podpornih storitev. Od aprila velja pravilnik o storitvah socialnega vključevanja po katerem imajo tisti, ki živijo samostojno, pravico približno le do tretjine teh ur na letni ravni. Še vedno pa je veliko birokratskih vprašanj, na kakšen način naj vse to poteka.

“Smo edini VDC v Sloveniji, ki je s septembrom že začel izvajati storitve socialnega vključevanja po pravilniku, ki velja od aprila. Tako je 28 naših uporabnikov, ki so pódali vloge dobilo vrednotnice za podporne storitve v popoldanskem času in v času vikenda. Poleg tega imajo tudi možnost samostojnega bivanja. Sami ali v paru lahko najamejo stanovanje in potem dobijo tudi primerno število storitev,” izvemo od direktorice Špele Režun.

Z vrednotnico si uporabnik lahko izbere storitev, ki jo želi-sprehod, kolesarjenje, koncert, da ga kdo nauči kakšne veščine, kot je kuhanje, urejanja financ, … seveda so za to potrebne strokovne osebe.

Še vedno problem z vključevanji v društva, dober odziv na srednjih šolah

Za usposabljanje za samostojno življenje uporabniku pripada letno po šest ur. Potrebujejo pa osebni načrt, strinjati se morajo tudi starši, vendar pri odločitvi ima ključno vlogo uporabnik. Druga zgodba je vseživljenjsko učenje, ki traja 54 ur letno. To so predvsem tabori, zimovanja, spremstvo na neki krožek, če uporabnik ne zmore sam.

Za tiste, ki bivajo v domu so predvidene podporne storitve, kot so prevozi, urejanje birokracije, sledljivost, kuhanje, spoznavanje širše socialne sredine.

Režunova nadaljuje; “Prejšnji teden smo začeli s predstavitvami na srednjih šolah. Odziv je dober tudi preko študentskega servisa. Urna postavka je nekaj več kor pet evrov neto, vendar sem prepričana, da se odločajo, da bi oplemenitili njihov čas. Še vedno pogrešamo vključenost v redna društva v lokalnem okolju. Zato smo si zadali nalogo, da širšo zasavsko družbo ozavestimo, da razmislijo o možnosti usklajevanja in vključevanja naših uporabnikov v svoje aktivnosti.”

Orjemo ledino, veliko je težav, vendar Zasavci smo vztrajni, je prepričana Špela Režun.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Župan zahteva ukrepe, sicer bo predlagal razrešitev direktorice

Da je stanje resno, so bili tokrat več kot enotni vsi svetniki zagorskega občinskega sveta. Stanje v ZD Zagorje je vse slabše, javnost pa...