23.6 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.siAktualnoOptimistično: Le še peščica varovancev v rdečih conah

Optimistično: Le še peščica varovancev v rdečih conah

»Skupaj smo praznovali Valentinovo, včeraj smo medse spustili Pusta, danes so bili pri naa Rdeči noski,« živahno dogajanje v Domu upokojencev Franca Salamon Trbovlje opisuje Danica Hren, direktorica doma.

Vodstvo doma veseli, da novih okužb ni ne med zaposlenimi ne med stanovalci, vseeno ohranjajo najvišjo stopnjo previdnosti. K boljšemu stanju v domu je po prepričanju Hrenove, ki vedno znova pohvali požrtvovalnost zaposlenih, pripomoglo cepljenje, saj je večina že prejela drugo dozo cepljenja.

Optimizem raste tudi v Hrastniku

»V domu so v rdeči coni nastanjeni še štirje varovanci, eden je bil hospitaliziran. Do konca tega tedna bomo morebiti že brez okuženih,« optimistično razmišlja Drago Kopušar, direktor Doma starejših Hrastnik. Če se bo trend nadaljeval v smeri razmer brez novih okužb, bodo počasi že začeli sprejemati nove varovance, nekaj kasneje pa bodo omogočili tudi obiske svojcev. »Še vedno pa smo zelo previdni. Drugi val nas je presenetil z vstopom in hitrim širjenjem okužbe v domu. Tretjega vala si ne želimo, a smo pripravljeni,« pravi Kopušar.

Na Izlakah brez okužb

V Domu starejših občanov Polde Eberl-Jamski je bilo včeraj na pustni torek tudi živahno, saj jih je med drugim obiskal harmonikar in jim dan popestril z glasbo. »Življenje se počasi vrača v ustaljene tokove, a smo še vedno izjemno previdni. Vsak teden testiramo zaposlene, ki še niso preboleli covida in niso bili cepljeni. Stanovalce pa testiramo le, če kažejo znake obolenja, saj so večina precepljeni,« opisuje Mateja Černi, direktorica doma.

Sprejem novih stanovalcev poteka, vendar nekoliko počasneje kot v času pred epidemijo, saj gre vsak novi varovanec, če ni bil prej cepljen, za 10 dni v sivo cono, šele nato je nameščen v sobo v domu z drugimi stanovalci. »Pred dvema tednoma smo sprejeli enega novega varovanca, pri katerem je test pokazal, da je pozitiven,« je povedala Černijeva.

“Ljudje lahko doma prebolijo covid, vendar pa se virus še nekaj časa lahko zadrži v nosni votlini. In tako je bilo v tem primeru, ko smo opravili PCR test,« je pojasnila Urška Medved iz ZD Zagorje. Zdravnica je vesela, da je epidemiološka slika v Zagorju zelo spodbudna in da je tudi med trgovci, za katere je testiranje obvezno, zelo malo okužb. “Šole in dodatne dejavnosti so odprte, vendar smo optimistični in ne pričakujemo porasta okužb” pravi Medvedova.

Še vedno zelo previdni

Zadržani in realistični so tudi v Domu Tisje v Šmartnem pri Litiji. V rdeči coni v Tisju imajo stanovalko, ki so jo sprejeli iz enote v Litiji. Sicer pa novih okužb nimajo. Tudi v enoti v Litiji je stanje bistveno boljše, saj so po temeljitem pogovoru z varovanci uspeli večino prepričati v cepljenje. »Cepljenih je tako več kot 90 odstotkov varovancev tako v Litiji kot v Šmartnem pri Litiji,« pojasnjuje Irena Špela Cvetežar, direktorica Doma Tisje.

Tudi pri njih so na široko odprli vrata Pustu, saj so v pustno opravo skočili tako zaposleni kot varovanci. Sodelavci v kuhinji pa so spekli več kot 200 krofov.

Poskrbeli so, da so dan tudi primerno dokumentirali in vse fotografije, ki jih vidite v prispevku, so nastale te dni v Domu Tisje.

»Pomembno je, da tudi naši varovanci vedo, da je Pust in da prihaja pomlad. Danes smo se res lepo poveselili skupaj in pomagali pregnati zimo,« je včeraj pripovedovala direktorica doma Cvetežarjeva.

Spremljajo epidemiološko sliko izven doma

V Domu Tisje imajo zaposleni ves čas v mislih, da ne smejo popustiti pri higienskih ukrepih in da se lahko vsak čas zgodi tretji val epidemije. »Zato smo zelo pozorni na vsako povišanje telesne temperature in hitro poskrbimo za potrebno izolacijo. Ves čas spremljamo tudi epidemiološko sliko v občini, o kateri nas seznanja naša zdravnica. Resnično moramo biti zelo previdni, saj se je začela šola, veliko dejavnosti je odprtih. Ne smemo se preveč sprostiti in misliti, da je nevarnost mimo, ker dejansko še ni,« poudarja direktorica Doma Tisje Irena Špela Cvetežar.

V domu sicer nove varovance sprejemajo že nekaj časa, vsak pa pred sprejemom v sobo najprej preživi potrebno obdobje v sivi coni.

Tisti stanovalci, ki so že preboleli covid oziroma so cepljeni, gredo lahko tudi domov, vendar pa so ob vrnitvi najprej vedno v obvezni sivi coni.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč