-- OGLAŠEVANJE --

Okusi po zagorsko iz Zasavja

-- OGLAŠEVANJE --

Rudarstvo, steklarstvo in druga industrija so svoj pečat pustili tudi v zasavski kulinariki. Marija Čop – ambasadorka Zasavske kulinarike in turizma, si prizadeva za večjo promocijo zasavskih jedi, še posebno za Zasavsko jetrnico, saj so prave jetrnice doma samo v Zasavju in morajo biti narejene s kašo.

Turistično društvo dediščine in tradicije Podkum,  se usmerja v promocijo zagorske oziroma zasavske kulinarike, zgodovino graščakov, rudarstva in steklarstva, ter vseh tradicij, ki so zaznamovali vse zasavske občine.

V letošnjem letu je želja, da se zasavska kulinarika približa ljudem z delavnicami. Prva taka je potekala 17. 4. 2023 v prostorih Mladinskega centra Zagorje ob Savi, z naslovom OKUSI PO ZAGORSKO IZ ZASAVJA.

Marija Čop je opisala projekt, ki poteka za zaščito Zasavske jetrnice in predstavila tipične Zagorsko – zasavske jedi, kot so: funšterc, grenadirmarš, krumpantoč, kuanc, Zasavska jeternica, Trojanski krof, knapovski krompirjev golaž. Po končani predstavitvi so se udeleženci razdelili v skupine in so pripravili  jedi: sendvič z mastjo, čebulo, česnom in pasjo radostjo, narezali so kuance, Zasavsko jeterno klobaso, postregli funšterc na hertz šafli, servirali grenadirmarš, pražena  jetrca v omaki s kuoncam in knapovski golaž ter ajmoht z vaseršpoclji – najbolj tradicionalna jed občine Zagorje.

Hrano so zalili z bunkucom in čajem tete Johance, ki ga je podaril društvo za zdravilne rastline Zasavje.

Gostja projekta Silva Korimšek, pa je poskrbela za presenečenje in za degustacijo spekla še ocvirkovo potico. Zagorske promotorke knapovšne, so tudi pevska skupina Knapovske punce, ki so s svojo srčno energijo napravile vesel zaključek, predsednik upokojencev Beja Tone, pa je že napovedal nadaljnje mreženje zagorskih idej.

Ob degustaciji, se je skupaj z udeleženci obujalo spomine na kuhinje babic in razpravljalo, kako danes veliko otrok ne pozna teh jedi. Delavnica se je zaključila z mislijo, da smo mi tisti, ki moramo poskrbeti, da se na krožniku znajdejo naše jedi Zasavja, ter da jih poznajo tudi otroci, zato so vsi skupaj vabljeni na 3. Svetovno Ajmohtijado 30. septembra pod okriljem Občine Zagorje.

Napisala Mateja Kos

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po malenkost hladnejšem vikendu je znova pritisnilo

"Na urgentnem centru sicer beležimo 30 odstotni porast obiska, ki pa ni posledica vročinskega vala," je s pojasnilom pričela vršilka dolžnosti strokovne direktorice in...
-- OGLAŠEVANJE --