-- OGLAŠEVANJE --

Odrasli, učenje ni nič groznega, kot je stereotipno veljalo včasih!

-- OGLAŠEVANJE --

Zasavska ljudska univerza (ZLU) je z današnjo konferenco zaključila projekt Svetovanje in vrednotenje znanja zaposlenih Zasavje 2016–2022. Namen in cilj projekta sta bila strokovno prispevati k razvoju informativno svetovalne dejavnosti za odrasle, v prvi vrsti zaposlene, ki vključuje tudi razvoj ugotavljanja in vrednotenja neformalno pridobljenega znanja.​ 

Ciljna skupina so bili zaposleni, ki potrebujejo dodatno usposabljanje, kvalifikacije ali prekvalifikacije zaradi potreb na trgu dela in delovnem mestu.​ V projektu na nacionalni ravni je sodelovalo 15 konzorcijev, do 30. septembra 2021 pa je bilo vključenih več kot 20.000 zaposlenih.​ Projekt so omogočili Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad.

Polona Trebušak, direktorica ZLU.

“Na Zasavski ljudski univerzi (ZLU) smo konec projekta zaznamovali z zaključno konferenco z naslovom Potrebe in izzivi svetovanja in izobraževanja odraslih. Predstavili smo dosežke projekta in prihodnje izzive, tisto, kar se mi zdi pomembno izpostaviti pa je, da smo imeli v tem projektu tudi svetovanje odraslim, da se lažje vključujejo v izobraževanje in da tega zdaj ne bo kar konec,” je po konferenci povedala Polona Trebušak, direktorica ZLU. Svetovalna dejavnost se namreč nadaljuje naprej preko javne mreže, torej ministrstva za šolstvo, tako da imajo zdaj prvič po 20 letih stabilno financiranje svetovalcev, ki pomagajo odraslim, da se lažje vključijo v nadaljnji izobraževalni proces. 

Izziv je motivacija odraslih k izobraževanjem

In kakšni so izzivi, ki so jih prepoznali v okviru šestletnega projekta? “Izziv je motivacija odraslih, da se vključijo v kakršno koli izobraževanje, predvsem imamo tukaj v mislih ranljivejše, manj izobražene skupine in starejše. Izziv pa je tudi nagovarjati odrasle, da je učenje nekaj pomembnega, kar ti lahko olajša življenje in dvigne njegovo kakovost. Vedno znova se trudimo, da odraslim pokažemo, da učenje ni nič groznega, kot je stereotipno veljalo včasih, da je izobraževanje v odrasli dobi nekaj hudega. In ko pridejo sem, so zadovoljni in se vedno radi vračajo,” je povedala Trebušakova in dodala, da je pomemben dejavnik odločitve pri odraslih, če je izobraževanje brezplačno, zato se jim trudijo približati tudi na ta način.

Ob nizki stopnji brezposelnosti pomanjkanje znanja ali kompetenc med odraslimi morda ni tako izpostavljeno, kot v takrat, ko je iskalcev dela bistveno več, je pa v zadnjem pol leta zelo narasla potreba po tečajih slovenščine za podjetja, brezposelne, za albanske priseljenke. Pripravljajo se tudi za priglasitev izvajanja tečaja slovenščine za begunce iz Ukrajine.

Na konferenci vsi pomembni deležniki izobraževanja odraslih

Na konferenci so sicer z nagovori in prispevki sodelovali Teja Dolgan, vodja Sektorja za izobraževanje odraslih na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Tadej Špitalar, direktor občinske uprave Občine Zagorje ob Savi, Polona Trebušak, direktorica ZLU, Urška Pavlič, strokovna sodelavka Andragoškega centra Slovenije, Mateja Gerečnik, predstavnica SKEI Slovenije, Branka Dolinšek, predstavnica Območno obrtno-podjetniške zbornice Hrastnik, Iva Dominkovič, predstavnica Društva za kadrovsko dejavnost Zasavje in Tjaša Polc, direktorica GZS Zasavske gospodarske zbornice. 

Vodja Svetovalnega središča Zasavje Valentina Uran je orisala  svetovalno dejavnost za odrasle na ZLU, svetovalka Tina Polajnar pa je predstavila rezultate projekta: skladno z elaboratom naj bi zagotovil svetovalno pomoč najmanj 720 zaposlenim z manj priložnostmi, dosežen kazalnik je bil 751. Sodelovali smo  v 17 podjetjih oz. organizacijah.

Poslovni trener in coach Denis Hilčer je govoril o zelo aktualni temi, ki je povezana z motivacijo za delo oz.  učenje –  zakaj se upiramo spremembam. Za kulturno razvajanje sta poskrbeli Lara z Glasbene šole Trbovlje in njena učiteljica Nataša Zavšek. 

 

SORODNI ČLANKI:

Po dveh korona letih Tedni vseživljenjskega učenja znova v maju

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --